Ердоган спечели Турция! А сега накъде?

Гласувайте за статията

Ердоган спечели с рекорден вот, накъде ще тръгне Турция?

Ердоган спечели изборите в Турция. Президентът на страната събра рекорден вот — над 60 процента, а неговият първи съперник — Мухарем Индже успя да събере едва 31 % от гласовете. Държавният глава успя да спечели с рекорден вот, а въпросите относно това накъде ще върви Турция започват.

Новият президент на страната ще има пълни правомощия да управлява като самодържец. Според промените в конституцията, президентът има цялата власт в страната. Благодарение на тези промени, Ердоган ще има възможност да управлява дори без министерския съвет или парламента. Никога досега държавен глава не е разполагал с такава безусловна власт. Освен ако не е бил султан.

Президентът на Турция е известен с резервите си към ЕС, консервативния тон и все по-консервативното си отношение към демокрацията. Това се видя и след опитите за преврат в Турция преди две години — тогава президентът наложи извънредно положение и организира чистка, която засегна абсолютно всички граждани. По един или друг начин.

Турция на Ердоган се връща назад към Средновековието, гласяха предупрежденията на неговите опоненти. Държавният глава предупреди, че е доказал, че е спечелил изборите съвсем честно. И няма да допусне никой да му казва, че е купил изборите, или да му опонира след вота.

Въпросът, който всички извън Турция си задават, обаче е: А сега накъде?

Последните години Турция ясно показа, че започва да се дистанцира от ЕС и да обръща поглед към Близкия изток и Русия. Газопроводът „Син поток“ е само един от проектите за сближаване на двете страни. Амбициите на турския президент да диктува ситуацията в Близкия изток обясняват и намесите му в Сирия и Кюрдистан.

Ердоган спечели Турция! А сега накъде?

Ердоган спечели Турция! А сега накъде? сн. You Tube

А и Ердоган си даде сметка, че извън ЕС може много по-добре да контролира Европа. И в действителност няма никакво желание да влиза в съюза. Особено след като и така получава щедри помощи за мигрантите.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар