Кралица Елизабет е 309-та по богатство, но не разчита на данъци и такси

Кралица Елизабет е едва 309-та по богатство в Англия, но нейните разходи са несъмнено най-обсъжданите. Оказа се обаче, че британския монарх въобще не разчита на данъци, за да си живее живота, а управлява собствено състояние от няколкостотин милиона долара. Колко голямо е състоянието на нейно величество не е ясно, но е факт, че само благодарение на него тя може да си позволи да издържа семействата на четирите си деца, както и престолонаследниците. И което е по-любопитно — всички те са на заплата при нея. Кралският дом отдавна е известен като "Фирмата". А за това си има причина, тъй като всички в семейството работят за имиджа на фамилията. В действителност обаче парите идват главно от кралицата, която им плаща заплати на всички тях.

Суверенна издръжка

Всяка година нейно величество получава около 60 милиона паунда годишна издръжка. Сумата не идва от държавната хазна, а от правителството, което използва между 10-12 % от приходите от посещенията на туристи в кралските дворци и ги предоставя за ползване на кралицата. Сумата е освободена от данъци.

Херцогство Ланкастър

Освен този доход, нейно величество и принц Филип притежават приходите от херцогство Ланкастър, което носи над 26 милиона лири годишно. Тях кралицата обикновено използва за заплати на служителите си. А и за плащане на някои разходи на многобройната си фамилия. Принц Филип получава годишно по 236 000 лири възнаграждение, че изпълнява кралски задължения. След като се пенсионира, той продължава да получава този приход, който му се полага според кралската листа.

Принц Чарлз и Камила

Принцът на Уелс получава над 28 милиона лири годишен приход, който идва главно от херцогство Корнуол. Както и от няколко сгради, които са лично притежание на Чарлз и са превърнати в офиси. От майка си той получава много малка сума — 1, 8 милиона и близо 500 000 паунда от други имения. В общи линии семейството на Чарлз е оставено да се оправя с приходите от херцогството. Близо 8 милиона отиват за разходи на младите принцове и техните семейства. Останалите суми са за поддръжка на именията на Чарлз и разходи да заплати за неговата служба.

Уилям и Хари

Дворецът Кенсингтън се превърна в официална резиденция на младите принцове, които вече имат и своя собствена администрация там. Неслучайно в момента наричат двореца — младият двор, за нормалното му функциониране Уилям и Хари се нуждаят от средства. Те получават такива от кралицата, под формата на официални възнаграждения всеки път, когато извършат официален ангажимент от нейно име. Същото се отнася и до съпругите на двамата. Освен тези приходи, Уилям и Хари получават и годишна издръжка от принц Чарлз в размер на 8 милиона лири. Но наред с това и двамата разполагат с лични състояния от над 20 милиона лири, завещани от майка им принцеса Даяна. След сватбите, приходите на двамата още се увеличиха. Семейството на Кейт не е бедно и се смята, че тя е внесла зестра от над 10 милиона лири в семейния бюджет. Меган също притежава лично състояние от около 6 милиона долара, които се прибавят към състоянието на Хари. А младите принцове доста успешно управляват средствата си чрез доверителни портфейли, благодарение на което състоянията им се увеличиха значително. [caption id="attachment_556672" align="aligncenter" width="300"]Кралица Елизабет разполага с милиони, но не само от държават сн. Pixabay Кралица Елизабет разполага с милиони, но не само от държават сн. Pixabay[/caption]

Другите роднини

Останалите наследници на кралица Елизабет участват в различни финансови и търговски сдружения. Или пък се издържат с част от приходите, които кралицата им отпуска. Младите обаче не разчитат само на баба си. Вместо това Зара и Питър Филипс имат постоянна работа, както и половинките им. Принцесите Йожени и Беатрис също работят на пълен работен ден — Беатрис — като организатор на детски партита, а Йожени — като експерт по история на изкуствата. По всичко изглежда, че модерните принцове предпочитат работата, пред това да водят живот под контрола на баба си. И правят всичко, за да го постигнат.