Принц Филип отпразнува скромно 97-мия си рожден ден

Гласувайте за статията

Принц Филип на 97

Принц Филип отпразнува рождения си ден. За разлика от съпругата си – Елизабет Втора, принц Филип отбеляза своя личен празник скромно сред членовете на кралското семейство. Съпругът на кралицата е роден на 10-ти юни 1921-ва година.

Принц Филип е роден на остров Корфу. На 18-месечна възраст е евакуиран на борда на британски кораб, заедно с родителите си и четирите си по-големи сестри, пише edna.bg. Чичото на Филип, кралят на Гърция, абдикира. Детството си съпругът на Елизабет Втора прекарва на различни места – Франция, Англия, Германия.

Миналата година принц Филип официално се оттегли от задълженията си. Дотогава той придружаваше кралица Елизабет Втора навсякъде. Сега херцогът на Единбург се появява само на някои официални събития. Филип присъства на сватбата на Меган Маркъл и принц Хари, въпреки влошеното си здравословно състояние. Той обаче предпочете да пропусне официалния парад по случай рождения ден на съпругата си.

Принц Филип все още членува в различни организации, над 780 на брой, но вече не присъства като официално лице на различни мероприятия, организирани от тях.

През ноември миналата година Елизабет Втора и съпругът й отпразнуваха 70-годишнината от сватбата си. За да достигнат до „платинена сватба“ принц Филип и кралицата преминават през многото трудности на семейния живот. Принц Филип успява да се справи с положението си на съпруг на Елизабет Втора и се превръща в нейна „сила и опора“, както казва самата кралица.

Принцът е поддръжник на много и различни каузи. Филип е и активен спортист и редовно играе поло до 1971-ва година. Сега принцът има проблеми с тазобедрената става, а лекарите отдават тези проблеми не само на възрастта, но и на предишните му активни занимания със спорт.

През годините принц Филип е правил и доста гафове при официалните си изяви, пише dnes.bg. „Обявявам това нещо за открито, каквото и да е то“, казва принцът по време на посещение в Канада. „Изглеждате сякаш сте готов за лягане“, отправя думите си Филип към нигерийския президент през 2003-та по повод традиционната му роба.

Принц Филип отпразнува скромно 97-мия си рожден ден сн. Туитър

Принц Филип отпразнува скромно 97-мия си рожден ден сн. Туитър

През активната си дейност Филип е произнесъл близо 5500 речи и е написал 14 книги.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар