Венци Мицов с много точна визия за скандала с чалгата и Вапцаров!

Музикантът и общински съветник Венци Мицов изкърти мрежата с коментар относно скандала с поезията на Вапцаров. От дни обществеността гърми възмутена за това, че чалгарката Антонина си позволи да омаскари най-прекрасното стихотворение "Прощално". [caption id="attachment_554701" align="aligncenter" width="300"]Венци Мицов Венци Мицов с болезнено точен коментар по темата[/caption] Ето какво написа Венци Мицов, а думите му определено ще ни накарат да се замислим в дълбочина: "Гледах репортажа на Нова, посветен на фолкпевицата, изрецитирала Вапцаров върху така характерния за българската музика макам хиджас и полегнала върху разголен и епилиран момък. Имам няколко забележки по темата: 1. Към водещата - не, госпожо водеща, поп - фолка не е субкултура. Той е мейнстрийм. Достатъчен е факта, че в сутрешните блокове, в съботно - неделните ви предавания и така нататък можеш да попаднеш не с изпълнение на струнен квартет от Шостакович, а с рецитиране на Вапцаров в скромно облекло е категорично доказателство на тезата ми. Но ако не вярвате, да допълня, че някои от комерсиалните телевизии у нас излъчват цели поп - фолк масиви по празниците, щото, нали, трябва да се подкрепя българската музика...па макар и създадена по модел на анадолският импресионизъм. 2. Към поетесата - с цялото ми уважение към вас - но начинът, по който се води тоя разговор за изкуството като някаква свещенна крава, отблъсква младите. Говорете интересно за изкуство. Разказвайте истории. Говорете на езика на съвремието и ви гарантирам, че ще увлечете поне 10 души за каузата. В противен случай певицата Антонина ще спечели и след 30 години "Вяра" на Вапцаров ще е известна като "текст за песен на Антонина".

3. Към певицата - не, скъпа ми Антонина, това не е провокация. Това е най - обикновена мазна чалгия, в която вие показвате отлично тяло, младежът до вас - също, но песента е пълна скука. Изсвирена на хитър - петър, някакъв "Korg pa" еди колко си патерн с аналогово соло, напомнящо зурна.

Върху тоя фон и Бодлер и Аполинер да рецитирате, и те ще се превърнат в чалга. И не, Вапцаров не са го обесили. Но това е друга тема, свързана с българското образование. 4. Към медиите - скъпи медии. Това, че отразявате музиката само когато има скандал, няма да го коментирам. Нито ще коментирам един показателен случай, в който родители на деца с увреждания са търсели ефир в едно от предаванията в комерсиалните телевизии, а редакторите на предаването са попитали дали има бити подобни деца, и че, ако няма, не е интересно за ефира. Но не мога да не кажа, че в случая певицата Антонина си е научила урока отлично и по тоя начин тя влезе в новините и коментарите на всичките ви предавания. С вашите камъни по вашата глава. Но после не размахвайте пръст и не търсете вината за опростяването само в училищата и само в учителите, щото, за разлика от тях, вие вземате многократно по - високи заплати. 5. Към онези, които искат да забраняват песента... Ами не, няма да можете. Давността на авторските права е 70 години. Говори се за увеличаване на давността, ама още не се е случило. А ако искате да забранявате всичко, което не ви харесва, то тогава защо се борихме за демокрация? Не, песента на Антонина трябва да я има. И тя трябва да се превърне в паметник на лошия вкус, възпитан и култивиран в последните 30 години, в които всички пестят от култура, образование, наука... А към един виден радетел за забрана на песента - уважаеми господине, вие, като член на комисиите към НФ "Култура" да не би да финансирахте нещо, което се различава от чалгата особено?

6. И накрая към махащите с пръст в социалните мрежи - уважаеми приятели. А когато се възторгнахте от "Мотел" на Азис не ви дразнеше поп - фолка, нали? Щото Азис според вас възпявал "интеграцията и либералните ценности"?

Сега си мълчете, защото двойния стандарт ви е присъщ, ама аз, за съжаление, имам памет. За другите не гарантирам, но аз помня. Живеем в поп - фолк страна. Медиите са поп - фолк. Политиката е поп - фолк. Дори и опозицията е поп - фолк.

Половин час Нова ни занимаваше с кръчмарско - чалгаджийски скандали между Марешки и патриотите. Не съм сигурен кое е по - нелепо - песента на Антонина или обществено - политическия живот у нас. Това поискахте - това получихте.

Сега имаме две опции - или бавно и постепенно да започнем да градим новата си култура (и ако може без псевдограждански проекти на Кьосев), или да се запасим с много салфетки и да гласуваме с тях на следващите избори...", заяви Венци Мицов.