Страховито разкритие за смъртта на Боян Петров

Гласувайте за статията

Устройство, тежащо 100 грама можеше да спаси живота му

Един от най-известните алпинисти в света – Симоне Моро, направи страховито разкритие за смъртта на Боян Петров.

Той уточни от какво огромно значение е носенето на нужната за алпиниста техника. Италианецът посочи, че ако сателитният телефон тежи 300 гр., то неговата тежест трябва да бъде умножена по 10 хиляди стъпки. Това прави три тона допълнително усилие, категоричен бе Моро.

Алпинистът призна, че и той като Боян Петров е правил компромиси с екипировката си, слагайки по-леки обувки, тръгвайки с по-малко гориво и дори е оставял допълнителния си чифт чорапи. За разлика от Боян Петров обаче винаги е носил със себе си сателитния телефон и резервни батерии.

Боян Петров

Устройство, тежащо 100 грама можеше да спаси живота му

Въпреки това обаче 50-годишният италианец категорично подчертава, че не смята за грешка това, че Боян Петров не е взел устройството за комуникация със себе си. Въпреки всичко той не крие, че ако българският алпинист бе взел със себе си друга техника, която набира все по-голяма популярност сред алпинистите, шансовете му за оцеляване щяха да са много по-големи.

Моро уточни, че има предвид устройството „Ин Рийч“ на „Гармин“, което тежи едва 100 грама и може да предава съобщения за помощ. Ако Боян Петров разполагаше с такова устройство, спасителните екипи щяха да получат много бързо координатите му. И вероятно щяха да успеят да му помогнат, преди да е станало твърде късно.

В заключение обаче Симоне Моро посочи, че в планината не съществува понятието „ако“. Това е мястото, на което се случва всичко и никой не може да бъде изцяло подготвен за евентуалните опасности, пише zajenata.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар