Външният министър Екатерина Захариева с последни новини за Боян Петров

Гласувайте за статията

Продължава издирването на изчезналия алпинист

Външният министър на Република България – Екатерина Захариева разкри последните новини, свързани с издирването на алпиниста Боян Петров.

Тя бе категорична, че имат пълното съдействие на властите в Китай за издирването на Боян Петров. Екатерина Захариева изрази надежда, че хеликоптерът ще е от помощ в издирването на изчезналия български алпинист в Шиша Пангма, Хималаите.

Министърът уточни, че хеликоптерът няма възможност да кацне на върха, тъй като склонът е твърде стръмен.
Екатерина Захариева обяви, че днес Китай ще изпрати още трима спасители, за да може да бъде покрит по-голям район.

Боян Петров

Продължава издирването на изчезналия алпинист

До момента спасителите са стигнали на височина 6 300 метра и продължават изкачването нагоре. То обаче става бавно. Екатерина Захариева разкри, че прогнозите са по-позитивни за следобеда на днешния ден.

Тя уточни, че за момента няма окончателно разрешение за излитането на хеликоптер. Няколко пъти вече се сменят непалските фирми, които уж ще издигнат хеликоптер, посочва Захариева. Причината за честата смяна е, че няма много хеликоптери, които биха могли да летят на тази височина. Освен това не са много и пилотите, които биха го направили.

Захариева посочи, че е имало проблеми и с предишните фирми, които уж са щели да вдигнат хеликоптер в помощ на издирването на Боян Петров. Едната фирма не е разполагала с нужната за целта техник, а пилотът на другата е бил без разрешително.

Захариева изрази надежда този път компанията да е по-надеждна и допълни, че ще излетят два хеликоптера. Единият от тях ще носи гориво, за да може да осигури повече време за оглед, пише pik.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар