Нова надежда за алпиниста Боян Петров

Гласувайте за статията

Шансовете му да е все още жив са 50%

През последните минути бе дадена нова надежда за българския алпинист Боян Петров.

Китай най-после са дали разрешение за излитането на хеликоптер за издирването на алпиниста Боян Петров. Той също ще се включи в издирвателната мисия на алпиниста в Хималаите. Това стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет.

Страната ни е задействала всички дипломатически механизми за осъществяването на издирвателната операция.
Въпросният хеликоптер, който ще бъде издигнат, може да достигне до надморска височина 6 100 метра. Поискано е и съдействие от военните.

Боян Петров

Шансовете му да е все още жив са 50%

Министърът на външните работи на Република България – Екатерина Захариева обясни, че вчера (вторник), не е имало наличен хеликоптер, който да лети на височина над 5 000 метра.
Премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че страната ни полага всички усилия за намирането на алпиниста Боян Петров. Това бяха думите му, с които започна днешното заседание на Министерски съвет.

Издирването на алпиниста Боян Петров около осемхилядника Шиша Пангма (8013 м.) в Хималаите продължава и днес, но до момента без резултат. Както вече стана ясно по следите му са тръгнали трима шерпи и трима китайци в 6.30 ч. българско време. Те са се насочили към Лагер 1. Целта им е да достигнат и до Лагер 2, ако времето им позволи.

Другата процедура, която бе планирана за днес, е да бъде направена сателитна снимка. След като тя бъде направена, ще се разгледа теренът, което пък до някъде ще улесни спасителите, тръгнали по следите на Боян Петров.

Междувременно стана ясно, че вероятността алпинистът да е още жив, е 50 процента.
Това каза пред „Дарик” Мингма Шерпа, който ще се включи в издирването на Петров. Шерпа е първият непалец успешно изкачил 14 осемхилядници без повторение, което е рекорд в световната история, пише Блиц.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар