Китайският посланик у нас проговори за спасителна акция за Боян Петров

Гласувайте за статията

Продължава издирването на българския алпинист

Китайският посланик у нас Н. Пр. Джан Хайджоу заяви, че Китай ще продължи да оказва пълна подкрепа за издирването на българския алпинист Боян Петров.

Това стана ясно по време на срещата му с министър-председателя на Република България – Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева.
Хайджоу заяви, че още в първия момент, в който са получили информация за изчезването на българския алпинист Боян Петров и молбата за подкрепа, са били изпратени китайски спасители, които да помогнат в издирването.

Боян Петров

Продължава издирването на българския алпинист

Китайският посланик бе категоричен, че страната му отделя значително внимание на издирването на Боян Петров. Той подчерта, че още вчера сутринта, са били проведени допълнителни разговори във връзка с хеликоптерите и необходимостта от друга техника, която да се издигне на височина над 5 хиляди метра. Посланикът посочи, че на практика капацитетън на хеликоптерите е да се изкачват на височина максимум 6 100 метра. Във фалшива страна, която бълва лъскаво опаковани боклуци, Боян е златното изключение.

Издирвателните дейности продължават и днес и китайският екип от спасители продължава работата си. Хайджоу заяви, че Китай ще продължи да предоставя подкрепата си и ще положи максимални усилия.

Издирването на алпиниста Боян Петров около осемхилядника Шиша Пангма (8013 метра) в Хималаите продължава и днес.
Както вече стана ясно, трима китайци и трима шерпи са тръгнали в 6.30 ч. българско време към Лагер 1. Целта им е да достигнат до Лагер 2, стига времето да позволи това.

Алпинистът Боян Петров, който е диабетик, е тръгнал с наличност от 600 единици инсулин. Предвид сегашната ситуация той вероятно ще намали приемът на инсулин наполовина, което означава, че това количество ще му е достатъчно за 20 дни.

Ендокринологът от Александровска болница доц. д-р Пламен Попиванов бе категоричен, че почти невъзможно Боян Петров да развие хипогликемия, тъй като е подготвен изключително добре.
Междувременно мнозина алпинисти са на мнение, че шансът Боян Петров да е оцелял, е много малък, пише Блиц.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар