Мариела Нордел повдигна сериозен въпрос относно превоза на пътници зад граница!

Мариела Нордел е на път да разбуни духовете, но този път определено има защо. Устатата кулинарка в момента е в Холандия, където се е сблъскала с меко казано нередна ситуация при превоз на пътници. Самата тя предлага на медиите да се поинтересуват по въпроса: [caption id="attachment_550877" align="aligncenter" width="300"]Мариела Нордел Мариела Нордел даде интересна тема за медийно разследване[/caption] "Попаднах на интересна тема за журналистическо разследване: В една Група тука на българи, живеещи в Холандия имаше публикувана обява "Безплатен превоз от Ротердам срещу шофиране". Обадих се на изпратения ми холандски номер и неприятен мъжки глас сърдито ме попита какво искам. "Повече информация относно обявата Ви.". Последва дежурното, "в смисъл?". В "смисъл", че ме интересува каква е колата, кой ще е другият шофьор, ако има такъв, застраховката покрива ли и друг водач, какво ще се превозва, кога и от къде се тръгва... такъв "смисъл"! Последва почти разсърден откос, че той бил шофьора, ще пътувал с жена си, брат си и неговата съпруга в бус "Рено". Трябвало му втори шофьор да се сменят. За застраховката нищо не каза, въпреки настойчивите ми запитвания, само почна да ми държи тон и да говори за обща култура.... И веднага ми иска адреса. Обясних, че, ако река да приема, ще искам предварително снимка от застраховката, както и да си подпишем споразумение, че нямам връзка с колата му, нито с превозвания товар, и ангажиментът ми е само да съм ко-пилот и втори шофьор. Оня се развика, "добре де, няма да караш като не искаш! Дай 80 евра и ще те вземем!". "Господине, ама аз не искам място за 80 евра, Вие сте пуснали обява, че ви трябва шофьор.". Как да е, благодарих и затворих. След 5 минути пак ми звъни, но от немски телефон този път и почва директно, "аз, понеже съм много културен и възпитан...". Не можа да си довърши презентацията, защото му затворих. Явно не е от най-интелигентните, понеже се е записал на секретаря ми...

Тази случка повдига доста въпроси: - Легално ли е някой, който извършва регулярни превози, да превозва пътници без лиценз и регистрация?

- Допустимо ли е да се ловят клиенти за превоз с бусове, като се лъже, че превозът е безплатен? Втори случай прегледах днес - един бодряга пак беше публикувал в тази група, че иска спътник за компания, без да плаща, щял да пътува от Хага до България с личния си автомобил. Когато му се обадих, обаче, ми поиска 70 евра.... - При споделения превоз как се регулират тези отношения: 1. Кой носи отговорност при злополука? 2. Кой носи отговорност за товара в колата? /ако се превозва нещо нелегално и другият също приеме да кара, как ще се докаже невинност?/ 3. Практика ли е да се споразумяват писмено страните за отговорностите си? - Каква е гаранцията за сигурността на пътуващите - че на шофьорът няма да му скимне да зареже насред пътя спътниците си? - Ако стане авария и превозът не се осъществи, връщат ли се парите? Лошото е, че на такъв вариант транспорт биха се навили главно млади хора и студенти. Родители, запознайте децата си с тези положения!

Предполагам, че ще възникнат още въпроси. Ще съм благодарна на юристите да коментират, както и на полицаи или хора, свързани с подобни казуси. Също ми е интересно да прочета мнението и на ползвалите такива услуги", пише Мариела Нордел в профила си в социалната мрежа.