Д-р Мухтаров: Марулите са опасни (Още подробности)

Д-р Мухтаров: Марулите са опасни (Още подробности)
1 (20%) 1 vote

Д-р Мухтаров посъветва как да консумираме зеленчуците

Д-р Мухтаров сподели, че марулите могат да бъдат опасни. „Да започнем оттам, че зеленчуците, в т.ч. и марулите, притежават много добри вкусови качества заради съдържащите се в тях етерични масла и органични киселини”, казва специалистът по вътрешни болести и гастроентерология. „Те придават характерния вкус на зеленчука, който е най-наситен, когато го консумираме суров”, допълва лекаря, пише zdrave.to.

Д-р Мухтаров обаче предупреждава, че консумирането на марулите може да бъде и опасно за здравето. „Преди обаче да стигнем до начина им на обработване, който може да е  механичен, химичен или топлинен, е важно да посочим, че от хигиенна гледна точка е важно почистването и измиването им. Особено на нискостеблените зеленчуци, каквато е марулята”, подчертава той.

Вреда

„Защото нискостеблените зеленчуци в определени райони, какъвто е нашият, са рискови за разпространение на някои видове паразити”, допълва специалистът. През 2016-та година най-много случаи на кучешка тения в ЕС има в България. „Нискостеблените зеленчуци са отговорни за непрекия начин на заразяване на хората с яйцата на кучешка тения”, обяснява д-р Мухтаров.

„Затова зеленчуци и плодове, предназначени за консумация в суров вид, трябва да се измиват старателно с питейна вода”, силно подчертава специалистът. За да избегнем заразите марулята трябва да предстои поне един час в подсолена вода. „По този начин паразитните яйца ще изплуват на повърхността на този солен разтвор и по-лесно ще стане тяхното отмиване”, казва лекарят.

„А това е важно, защото марулята не се обработва химично или термично, а се яде сурова. С други думи, единственият начин да се предпазим от заразяване, е да се разтвори и отдели лист по лист, които да се измият добре и след това да се накисне в соления разтвор за час”, допълва той.

Д-р Мухтаров посъветва как да консумираме зеленчуците

Д-р Мухтаров посъветва как да консумираме зеленчуците сн. zdrave.to

Д-р Мухтаров обаче не пропусна да отбележи и ползите от консумацията на маруля. „Зелените салати са с високо съдържание на витамин С. Счита се, че силно наситнената при нарязване маруля е с по-ниско съдържание на витамин С, в сравнение с нарязаната на едро. С други думи, ако държите да си доставите този витамин от марулите, е най-добре да консумирате листата цели, без да ги нарязвате предварително. Подправяйте ги с неголямо количество мазнина”, съветва лекарят.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар