Нещо невиждано се случва в Гърция

Гласувайте за статията

Експертите предричат бум на бедността в южната ни съседка още догодина

В южната ни съседка Гърция се случва нещо невиждано.

Все повече от живеещите в Гърция се доближават до прага на бедността. Местният вестник „Та неа“ излезе с информация на страниците си, че с дълговете си към банките, застрахователните фондове и осигурителните каси, са стигнали до икономическа нищета.

Изданието се позовава на информация на официалната статистика. Дори и тя сочи, че към момента 48% от живеещите в Гърция (т.е. 5.1 млн. души), живеят под прага на бедността. За южната ни съседка той е в размер на 382 евро на месец.

Гърция

Експертите предричат бум на бедността в южната ни съседка още догодина

От тези 48% гърци има 1.5 млн. души, които живеят в условия на крайна бедност. Те получават едва 182 евро на месец.
Още по-стряскащи обаче са прогнозите на икономистите, според очакванията на които през следващата година ще настъпи бум на бедността.

Това ще се случи, след като започнат да се прилагат мерките, които сегашното правителство гласува и договори с външните кредитори на Гърция. Съгласно тези мерки ще има нови съкращения на пенсии и значително намаляване на необлагаемия минимум.

Изнесените данни в публикацията сочат още, че брутните средни доходи на почти милион и половина частни служители възлизат на 1148 евро месечно.
В същото време средната заплата на над два милиона гърци, работещи в частния сектор едва надхвърля 920 евро.

Над един милион хора, които вече са в пенсия пък живеят на месец с доходи между 364 и 500 евро. По всичко личи, че бедността на южните ни съседи ще продължи да се задълбочава и през идните години.

Нещата не са никак розови. Именно поради тази причина гърците започват сериозно да обмислят идеята да свалят правителството. За съжаление обаче тази крачка няма да им помогне по никакъв начин, пише pik.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар