Пирамидата Чолула построена от извънземни? (Какво казват археолозите?)

Гласувайте за статията

Пирамидата Чолула е най-голямата на Земята

Пирамидата Чолула е най-голямата на Земята. Най-голямата пирамида на Земята не е Голямата пирамида в Гиза, както повечето от нас си мислят. Недалеч от Пуебла, четвъртият по големина град в Мексико, се оказва, че е скрит пирамидален храм, който е по-огромен от Хеопсовата пирамида. Този храм разказва и завладяваща история за испанското завоюване на Южна Америка.

Пирамидата Чолула за местните е известна като Тлачихуатепетъл, което означава „изкуствена планина”. Тя се издига на височина 66м., а в основата си е широка 450м. Обемът й почти двойно превишава обема на най-голямата от трите пирамиди в Гиза. Въпросът, който си задават всички обаче е кой я е построил. Археолозите все още не са постигнали единодушно становище по този въпрос. Но те предполагат, че пирамидата е направена около 300 г. пр. н. е.

Според ацтетската митология са били необходими около 10 века, за да бъде построена пирамидата. Тя е най-масивният монумент, издигнат от човека. Легендата твърди, че е построена от гигант. Той искал да създаде пирамида, която да достига небето. Според археолози обаче хиляди строители са участвали в строителството. Легендата твърди още, че когато научават за пристигането на испанските конкистадори, местните решават да заровят монументалния си храм под купища пръст, за да не бъде разрушен и разграбен от нашествениците.

За строежа на самата пирамида са използвани тухли, направени от кал и глина. Влажната среда принудила местните да изоставят храма си. Това е другата теория за изоставянето на пирамидата, около която е обрасла буйна растителност.

По време на изследванията на пирамидата са се случили много необясними явления. Последните изследвания на Чолула са проведени от 1966 до 1974 от Мигел Месмашер. Разкопките обаче са прекъснати заради вероятността от разрушаване на пирамидата и риска от увреждане на основите на църквата, изградена на върха.

Пирамидата Чолула е най-голямата на Земята

Пирамидата Чолула е най-голямата на Земята

Никой от археолозите не знае кога точно е построена Чолула. Някои изследователи дори приписват строителството й на цивилизация от друга планета. Пирамидата Чолула е продукт на седем насложени пирамиди, всяка от които обхваща цялата предходна пирамида.

Разкопките са прекъснати заради риска от увреждане на основите на църквата, изградена на върха

Разкопките са прекъснати заради риска от увреждане на основите на църквата на върха

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар