Полша е „новата Германия” (Вижте още) Преглеждания: 3171

Полша е „новата Германия”
0
Оценете този post

Полша с все по-добра икономика

Полша е „новата Германия”. Преди около четвърт век Полша, подобно на другите източноевропейски страни, премина през големи социални и политически промени. Държавно контролираната икономика замени пазарната. Оттогава в Полша нарасна двойно реалния БДП. А от 1992-ра година има постоянен ръст, който не е прекъснат дори в последната глобална криза, когато и най-мощните икономики са потънали в рецесия.

Полша е „новата Германия” според мнозина. Днес те виждат тази държава като бъдещ двигател на европейската икономика. Този преход не се оказа лесен и безболезнен. Той показа, че някои от дружествата, а и цели сектори са неустойчиви. Но само след няколко години, след промяната в начина на функциониране на икономиката, започна необратимо нарастване, което продължава и до днес.

Полската икономика преди кризата през 2008-ма беше една от най-бързо растящите, средно с 4, 6%. Кризата не спря поляците. Полша беше единствената страна в ЕС, която успя да предотврати  рецесията. Икономиката й дори достигна ръст от около 3%. Сега Полша е на път да стане новият двигател на Европа.

Днес Полша е сред десетте най-големи икономики в Европа. Това се дължи главно на мощния частен сектор. Пазарните реформи с страната доведоха до господстващо положение на частния сектор. Сега той има дял от 80% в износа и заетостта. Поради това частният сектор би могъл да поеме излишните служители в по-малко продуктивните области на публичния сектор и да играе важна роля за стабилизирането на икономиката.

Полският модел на развитие се базира на повишаване на производителността,  динамичен износ, както и на силно вътрешно търсене, с оглед на това, че са голям пазар от близо 40 милиона души.

Полша влезе в ЕС през 2004-та, което отвори достъп до фондовете на ЕС, но също така и до пазар с почти 500 милиона жители. Износът на Полша през миналата година възлиза на около 221 млрд. долара. А най-важните експортни пазари са Германия, Великобритания, Чехия, Франция, Италия.

Полша е „новата Германия”
Полша е „новата Германия”

В началото на прехода в Полша имаше проблем с безработицата, а сега тя е едва 4, 4%. Работната сила наброява близо 17 милиона души, а повече от 58% от тях работят в сектора на услугите.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.