Кой е Сергей Скрипал и какво не знаем за него?

Докато зловещия сблъсък между Русия и Запада продължава, бившият двоен агент Сергей Скрипал се възстановява от отравяне. Какво е известно за този човек, който някога е предал Русия за пари, а след това е имал късмета да излезе от затвора?

Двойният агент

66-годишният Сергей Викторович Скрипъл за първи път попада в полезрението на британската тайна служба, докато работи в Мадрид, в офиса на военния аташе на руското военно разузнаване ГРУ. Роден е в Калининград през 1951 година. Той се присъединява към армията рано, след което се премества в ГРУ. Първо, като способен агент, той се доказа в Малта, а после и в Мадрид. Там испанската тайна служба вече го обработва като потенциален сътрудник, но в крайна сметка той е привлечен от MI6.Това се случва по време на ерата на Борис Елцин, когато Русия няма пари. Агентите, които работят в чужбина, често не получават заплата в продължение на месеци. Именно заради това, ако човек може да се довери на статията на руския портал "Живот", Скрипал се съгласил да предаде Русия и се обърнал към западния работодател. Един испански агент, с кодово име Луи, пише в тази статия, първо се сприятелил със Скрипал. Той поискал от руския агент да намери партньори, които да му помогнат за износа на испански вина в Русия, а Скрипал получавал комисиона за това. Той също така се среща с агент от MI6. Според британския вестник "Таймс" службата MI6 му е дала кодовото име "Fortwick", което може да бъде преведено "Без забавяне". "Таймс" пише, че Скрипал дава на британските власти данни за срещите и местата на руските агенти, на базата, на които голям брой агенти са експулсирани от европейските страни.

Надиграването

Сергей Скрипал обаче има здравословни проблеми, които изпращат обратно в седалището на ГРУ в Москва. Там му поставят диагноза диабет. Той напуска ГРУ през 2000 г., но продължава да работи с местните власти в Москва и изпраща данни и на чуждестранните си работодатели. Известно е, че Скрипал е имало голяма банкова сметка, която редовно е попълвана с преводи. Той редовно пътувал от Москва до Малага, където живее в къща, предоставена му от MI6. Там очаквал плащанията Ако се случвало да се окаже възпрепятстван, съпругата му Людмила често отивала вместо него. За предателството си Скрипал е арестуван в Москва през 2004 г., малко след посещение в Обединеното кралство. Вътрешната руска служба ФСБ твърди, че Скрипал е работел за британците от 1995 г. насам. "Ти ме накара да се разсърдиш", твърди, че е казал на "Скипъл" агенти на ФСБ. В момента на арестуването, когато Скиплял е бил свален с тъмни ванове, също се вижда от камерите. Смята се, че двойната игра на Скрипал е разкрита от испанския агент Роберто Флорес Гарсия, който бе осъден в своята страна за предателство. [caption id="attachment_548371" align="aligncenter" width="300"]Кой е Сергей Скрипал и заплаха ли е наистина за Русия? Кой е Сергей Скрипал и заплаха ли е наистина за Русия? сн. kanal3[/caption]

Разобличаването

Две години по-късно Скрипал е обвинен в държавна измяна, двойна агентура и осъден на 13 години затвор. Той е лишен от ранга и привилегиите си, но през 2010 година късметът му се усмихва. Американците разкриват мрежа, свързана с десетки руски шпиони, сред които и Анна Чапман. Те са разменени за четирима прозападни шпиони, сред които и Скрипал. При освобождаването му, Дмитрий Медведев официално обявява амнистия за него. Скрипал се установява в Англия, в Солсбъри, където купува къща и преживява куп трагедии. През 2012 година съпругата му Людмила умира от рак. Малко по-късно, през юли умира и синът му. 43-годишния мъж почива при пътуване до Санкт Петербург, при неизвестни обстоятелства. Преди две години умира и брат му Валери. А на годишнината от неговата смърт, властите в Лондон откриха Скрипал и дъщеря му в безпомощно състояние.