Отровата „Новичок” произведена в Саратовска област? (подробности)

Гласувайте за статията

Отровата „Новичок” не е разработена в град Шихани

Отровата „Новичок” не е разработена в град Шихани, твърди Москва. Изданието „Таймс” пише, че отровата, с която са били отровени Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, е произведена в руската военно научно-изследователска база в град Шихани, Саратовска област. Изданието се позовава на анонимен източник. „Правителството и тайните служби откриха източника на отровата за няколко дни след покушението, използвайки данни от разузнаване и научен анализ”, се казва с статията. Според източник от Уайтхол  британските власти са знаели за тази лаборатория и преди покушението над Скрипал и дъщеря му. Тайните служби смятат, че в тази лаборатория са правени изпитания, които да докажат дали отровата е подходяща за поръчкови убийства, добавя „Таймс”.

Отровата „Новичок” не е произведена в град Шихани, казват от Москва. „Тази лаборатория никога не е била част от нашия обхват на работа”, зави Михаил Бабич, пише сайтът  Vesti.bg. „Всички бази, в които са складирани химически оръжия са добре известни. Шихани не е една от тях”, допълва още Бабич, който е бивш председател на руската Държавна комисия по химическо разоръжаване.

Във вторник британската военна лаборатория в Портън Даун обяви, че при атаката срещу Сергей Скрипал и Юлия Скрипал е използвана тази отрова или подобно вещество. Но те казаха още, че не са успели да установят неговия източник.

В Съвета за сигурност на ООН Русия и Великобритания не спряха да си разменят обвинения. Руският и британският представители в ООН, Василий Небензя и Карън Пиърс, използваха домашни любимци и литературни герои в словесния си спор, предаде Франс прес.

Отровата „Новичок” не е разработена в град Шихани

Отровата „Новичок” не е разработена в град Шихани

Руският представител подчерта още, че първоначалните британски изводи за руска следа в покушението над Скрипал са се обезсмислили напълно, след това, което каза британската лаборатория в Портън Даун. Тя каза, че използваното вещество е „Новичок”, но не посочи неговия източник.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар