Китай налага нови мита на американските стоки

Китай налага нови мита на американските стоки
3 (60%) 1 vote

Китай се изправи срещу САЩ

Китай налага нови мита на американските стоки. За 128 американски стоки ще бъдат наложени нови мита, съобщават информационните агенции. Наказателните мита върху месото, виното, плодовете и другите продукти, влизат в сила от днес. Решението се взима след серия предупреждения от китайските власти през последните седмици при изострящия се търговски спор със САЩ.

Мерките засягат стоки на стойност над 3 млрд. долара. Те са отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп за мита върху вноса на стомана и алуминий, което той съобщи преди известно време в социалната мрежа Туитър. Там той обяви, че ще бъдат въведени вносни мита върху стоманата и алуминия. Стоманата ще се облага с 25% мито, а алуминият с 10 на сто. Доналд Тръмп си навлече гнева на редица държави и предизвика остри реакции от тяхна страна, включително и на Китай.

Китай увеличава с 25% митото върху осем внасяни от САЩ продукта, включително свинско месо. Налага и ново 15-процентово мито върху 120 внасяни от САЩ стоки, включително плодове.

Китай дълго време предупреждаваше САЩ и ги караше да се откажат от мярката за по-високи мита. Днес китайските власти завиха, че стъпката им цели да защити китайските интереси и да компенсира загубите от решението на Доналд Тръмп.

„Дори и Китай и САЩ да не са заявили публично, че са в търговска война, искрите на подобна война вече започнаха да прехвърчат”, пише китайският вестник свързан с Комунистическата партия „Глобал таймс”, съобщава dnevnik.bg.

Китай налага нови мита на американските стоки

Китай налага нови мита на американските стоки

Администрацията на Доналд Тръмп обяви, че се подготвя нов списък с търговски санкции срещу Китай, предимно в областта на технологичния сектор. Очаква се този списък да съдържа стоки за 60 млрд. долара и да бъде обявен днес. Списъкът се очаква още да ограничи инвестициите на Китай в САЩ. Преди да влезе в сила обаче, той ще премине през консултации, поправки и гласувания.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар