Космическата станция на Китай пада до дни. Къде?

Гласувайте за статията

Космическата станция на Китай пада до дни, въпросът е къде

Космическия спътник на Китай „Тиянгонг 1“, който поради повреда започна неконтролируемо да пада към Земята, предстои да влезе в атмосферата на нашата планета. Но, колкото и малко да е вероятно, възможно е някоя негова част да падне на Земята.

Европейската космическа агенция смята, че това ще се случи в неделя през деня, а предишните оценки на китайската космическа агенция бяха, че това ще се случи между събота и сряда.

„Тиянгонг 1“ е дълга 10.4 метра дълга и 8,5 тона тежка. Тя представлява космическа лаборатория, която бе стартирана през 2011 г., като експериментална платформа за по-големи проекти в рамките на амбициозния план на Пекин до 2023 година да имат постоянна космическа агенция в земната орбита.

Очаква се „Тиянгонг 1“ да изгори при навлизане в земната атмосфера. Властите се надяват, че няма да представлява заплаха за хората и имуществото на повърхността на планетата.

Западните експерти твърдят, че Китай е загубил контрол над своя спътник, но в Пекин отричат това. Те твърдят, че станцията просто е приключила своята дейност и е започнала да пада.

Големият въпрос обаче е къде?

Мястото на евентуалното падане е трудно да се определи, защото покрива голяма част от планетата. Площта, която се смята за потенциално рискова е между 43 градуса северна и 43 градуса южна ширина. В северното полукълбо северната част на Европа, Русия и Канада със сигурност са пощадени. От друга страна страните около екватора са в рисковата зона, както и тези в тропика на Рака и тропика на Козирога. Затова и със сателити се следят по-задълбочено именно тези точки.

Очаква се само 10% от спътника да уцелят при влизането в атмосферата. И по-специално по-големите останки, които няма да изгорят в атмосферата.

Китай предупреди къде ще падне космическата станция

Китай предупреди къде ще падне космическата станция сн. Twitter

Вероятността някой да пострада се оценява на един срещу хиляда милиарда. Но въпреки това в Китай препоръчаха на населението си да внимават като ходят по улиците. А също и на гражданите от други страни.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар