Настъпва ли краят на виртуалните валути и биткойна?

Само с едно действие американското правителство може да промени криптовалутната система. Те имат чудесна възможност да направят невъзможна работата с тях. Благодарение на идеята за черния списък на всички американски граждани, които притежават крипто-валута, която се завъртя напоследък. Службата за контрол на чуждестранните активи — OFAC, на 19 март, заяви, че обмисля да създаде черен списък — "SDN", за да забрани, на когото и да е търгува с криптовалути. Целта? Да се ограничи влиянието на определени държави, които чрез виртуалните валути, могат да оказват контрол върху световната търговия. В новата част на своята страница, на име "Въпроси, свързани с криптовалути", от OFAC изтъкнали, че "може би в черния списък ще добавят и лица, които притежават виртуални валути". И то не по друга причина, а, за да предупредят обществеността от евентуалната виртуална опасност.

Какво е черен списък или "SDN"?

Специалният или т.нар. "Черен списък" обхваща физическите и юридическите лица, следени от правителството за тероризъм, трафик на оръжия за масово унищожение и незаконен трафик на наркотици. Този списък обхваща различни видове документи. В някои случаи той включва само имена, но в други случаи и имена, и адреси. А в момента се обмисля в черния списък да се появят и данни за всички лица, които притежават криптовалути. Целта е по-внимателен контрол върху финансите на отделни граждани. С този списък финансовите институции за изследване на криптовалутите ще имат право да проверят сметките, които сте използвали за трансакции.

Кой решава дали данните на някого ще бъдат добавени към черния списък?

OFAC се управлява от Министерството на финансите, което в момента поддържа и актуализира черния списък. Изглежда, че съществуващия списък ще бъде обновен, с цел да обхване данни, свързани с физически лица и институции, посочени от "OFAC". Организацията също така насърчава други граждани да шпионират близките си и да предоставят информация за тях и финансовото им състояние. С други думи — пълен шпионаж и контрол върху населението. [caption id="attachment_547750" align="aligncenter" width="300"]Край на биткойна и виртуалните валути? Край на биткойна и виртуалните валути? сн. Pixabay[/caption]

Какво ще стане, ако се окажете свързани с черния списък?

Ако се окажете свързани с лице, което притежава виртуална валута, или е в черния списък — горко ви! Следва процедура за подаване на жалба, която ви задължава да разкриете своята самоличност, данни за контакт, или друга информация в "OFAC". А след това организацията проучва връзката ви с определеното лице. След това очаквайте "дълъг процес", при който трябва да представите доказателства, че нямате никакви сделки или връзка с лице от черния списък. С други думи — пълен контрол и шпионаж.