Доналд Туск: 14 страни от ЕС гонят руски дипломати (Подробности)

Гласувайте за статията

Доналд Туск пристигна във Варна

Доналд Туск пристигна днес във Варна. Той заяви, че 14 държави-членки на ЕС ще изгонят руски дипломати заради скандала с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.

„Като пряко продължение на решението на Европейския съвет от миналата седмица да реагира към Русия в обща рамка, вече 14 държави-членки са решили да експулсират руски дипломати”, каза Туск, предаде NOVA. „Допълнителни мерки, включващи по-нататъшни експулсирания, не трябва да бъдат изключени през следващите дни и седмици”, допълни той.

Най-много дипломати ще бъдат изгонени от Германия, Франция и Полша. Всяка от тези страни ще изгони по четирима дипломати. Чехия и Литва по трима, а Италия, Дания и Холандия по двама. Латвия ще изгони само един дипломат. От САЩ ще бъдат изгонени 60 руски дипломати.  Ще бъде затворено руското консулство в Сиатъл. От Русия обявиха, че ще отговорят по същия начин и ще изгонят 60 американски служители от посолството.

До този ход се стигна след като Тереза Мей се обърна към другите европейски лидери на срещата в Брюксел. Тя ги призова да подкрепят оценката на Великобритания, че Русия е виновна за смъртта на Скрипал и дъщеря му. Премиерът на Обединеното кралство нарече действията срещу Скрипал „незаконна употреба на сила срещу Великобритания”. Мей добави още, че при отравянето на бившия руски шпионин е използвана отрова, запасите, от която се държат в Русия.

Великобритания отмени поканата към руския външен министър Сергей Лавров да посети страната. От своя страна Лавров отхвърли като безпочвени и несериозни твърденията на Великобритания за участие на Русия в отравянето на Сергей Скрипал.

Туск заяви, че 14 държави-членки на ЕС ще изгонят руски дипломати

Туск заяви, че 14 държави-членки на ЕС ще изгонят руски дипломати сн. Интернет

Пред британския парламент Мей заяви, че оценява голямата солидарност от страна на партньорите и приятелите от ЕС, Северна Америка и НАТО. „Заедно сме изпратили съобщението , че няма да толерираме продължаващите опити на Русия да нарушава международното право и да подкопава ценностите ни”, заяви тя в понеделник.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар