Джеймс Уеб е най-новият телескоп, който ще изследва Марс (Снимки)

Гласувайте за статията

Джеймс Уеб заменя Хъбъл

Джеймс Уеб е най-новият телескоп, който ще замени Хъбъл. Телескопът ще бъде  наследник  на легендарния си предшественик Хъбъл, но ще бъде по-добър от него във всички аспекти. Нобеловият лауреат Джон Мадър, казва, че с него може да бъде видян бръмбар на Луната , за да даде представа за неговите способности и неговата чувствителност.

Джеймс Уеб ще има 18 шестоъгълни огледални сегмента, което ще даде възможност за 100 пъти по-голям обзор в сравнение с предлагания от Хъбъл. Новият космически телескоп ще бъде способен да открива инфрачервена светлина многократно по-слаба от тази, която Хъбъл открива.

В зародиша на Слънчевата система на Марс е имало вода. Задачата на Джейм Уеб ще бъде да я открие, пише dnevnik.bg. Телескопът е създаден, за да открива изключително смътни и далечни цели. Апаратът е кръстен на ръководителя на НАСА от 1961-ва до 1968-ма година – Джеймс Едуин Уеб. Той ще бъде изтрелян в Космоса през юни 2019-та.

Телескопът ще е наполовина по-малък от Хъбъл, но ще разполага с 6 пъти по-голямо огледало. То ще е с диаметър 6,5 метра. Най-важната мисия на Джеймс Уеб ще е да намери светлина от първите формирали се звезди и галактики след Големия взрив. Телескопът ще търси и екзопланети, като изследва атмосферата на други планети.

Джеймс Уеб ще изследва Марс от май до септември 2020-та година. Той ще направи измервания на атмосферата й, а учените ще се съсредоточат върху изследването на химичния й състав.

„Всички очакваме наблюденията на телескопа над Марс. Сигурен съм, че те ще бъдат фантастични, с потенциал за незабавни научни открития”, каза директорът на НАСА по планетарните науки Джим Грийн.

Джеймс Уеб заменя Хъбъл

Джеймс Уеб заменя Хъбъл сн. nasa.gov

„С телескопа Джеймс Уеб ще можем да получим истинско и точно измерване на съотношението на нормална към тежка вода в орбитата на Марс, което пък ще ни позволи да определим колко вода е изчезнала от  планетата. Също така ще можем да определим активността на водата и обмяната й между полярния лед, атмосферата и почвата”, заявява Джеронимо Вилануева от космическия център на НАСА.

Джеймс Уеб ще има 18 шестоъгълни огледални сегмента

Джеймс Уеб ще има 18 шестоъгълни огледални сегмента

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар