Шенжен – новият икономически тигър на Китай

Гласувайте за статията

Шенжен е новият гигант на Китай

В китайското селище Шенжен някога са живели около 30 000 души, а днес броят на жителите надвишава 12 милиона души. И управлява една от най-мощните икономически общности в Китай.

През 1980 г. Шенжен е обявен за една от петте специални икономически зони, които се формират като експеримент на пазарния капитализъм. Бумът е огромен, а градът бързо става един от центровете на цялата Азия.

Днешният град е изграден на практика за едно поколение, но селището е на едно и също място от хиляди години насам. Неговото име означава „дълбокия канал“, поради големия брой реки, които се вливат в морето на това място, което причинява и често наводнения. В миналото, селото е било малко пристанище, чиято икономика се основава предимно на сол, чай, подправки и ориз. Днес то е икономическият гигант на Азия.

Всичко започва да се променя, когато тогавашният лидер на Китай, Дън Сяопин обявява областта за социална лаборатория, където нацията ще строи нова хибридна форма на капитализъм. През август 1980 г. година Шенжен става първата от петте специални икономически зони, и мястото започва да привлича производители, най-вече от Хонконг, с многобройни данъчни облекчения за производство, машини и индустриални продукти за износителите.

Икономическото чудо

Първите имигранти разказват, че единствената парична помощ от централното правителство е 90 милиона юана, за да се изгради граница от 85 километра, която да предотврати контрабандата и трафика на хора. Тази стратегия обаче бива изоставена през 2000 г., когато градът започва да се превръща от безмитен производствен център в модерен метрополис. Има три стълба на промишлеността, високите технологии, логистиката и финансовото обслужване, които привличат голям брой хора от цялата страна. В продължение на 30 години броят на жителите успява да нарасне до 12 милиона.

Шенжен в момента е по-известен „Силиконовата долина на Китай“ и е най-важното перо в държавната хазна. Той е известен най-вече с производството на технологични компоненти, но започва да привлича и много дизайнери през последните години.

От икономическа гледна точка тази година той за първи път успя да надмине Хонконг — финансовия център на Азия, който не успява да се движи в крак с модерните технологии. Хонконг се смята за един от четирите азиатски тигри, заедно със Сингапур, Южна Корея и Тайван, но последните две десетилетия става все по-малко важен за Китай. През 1997 г. Хонконг държи една пета от китайската икономика, а днес контролира само три процента.

Шенжен - новият икономически тигър на Китай

Шенжен – новият икономически тигър на Китай сн. Twitter

Огромната промяна е резултат от голямото натрупване на богатство през последните десетилетия. Шенжен днес е дом на редица гигантски компании, много от които са ангажирани в производството на най-съвременните технологии. По този начин той става третият най-мощен икономически център в Китай, след Пекин и Шанхай.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар