Кой поряза Антон Хекимян в ефир?

Гласувайте за статията

Тв водещият се поинтересува живо ще има ли пари за пенсии

Със сигурност водещият на сутрешния блок „Тази сутрин“ по Би Ти Ви– Антон Хекимян, ще запомни дълго време днешното издание на предаването.

Днес част от гостите в студиото на Антон Хекимян бяха Мика Зайкова от КТ „Подкрепа“ и главният икономист в Експертен клуб за икономика и политика Георги Вулджев.
Темата, която коментираха двамата гости бе проблемът с дефицита на НОИ.

Антон Хекимян бе живо заинтересован от това дали ще получава пенсия, когато достигне до съответната възраст. След което попита Георги Вулджев на колко години е. Икономистът му отговори, че е на 23 години, а водещият допълни, че е на 33 и разликата помежду им е десет години.

Антон Хекимян

Тв водещият се поинтересува живо ще има ли пари за пенсии

Веднага след като изясниха възрастовата разлика, Антон Хекимян отново се поинтересува дали НОИ ще има достатъчно средства за да плаща след време пенсиите на хората, които днес са около 30-годишна възраст.

Отговорът на икономиста определено попари Хекимян. Георги Вулджев посочи, че по всяка вероятност това няма да се случи, имайки предвид недостатъчното средства в бюджета на НОИ. Той посочи дупката в пенсионния фонд и допълни, че за съжаление с напредването на годините тя ще става все по-голяма.

Вулджев посочи, че предложението на икономистите е да се приватизира изцяло пенсионната система. Освен това според тях вноските трябва да се трупат в индивидуални сметки. Според него към днешна дата хората нямат никакъв избор. Те могат да вложат парите си в определен брой фондове, които обаче не се управляват никак добре.
Икономистът подчерта, че от 2000 година насам текат множество упражнения върху пенсионната система в страната и нито един от тези опити не е успешен.

На свой ред Мика Зайкова посочи, че осигурителните вноски се променят всяка година. По думите й предложението на Георги Вулджев е приложимо на практика, но в същото време крие сериозни опасности.
Тя е категорична, че трябва да бъде намерен някакъв баланс между предложенията на икономистите, тъй като да има само частни фондове, е твърде рисково, пише Блиц.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар