Трети март – Национален празник на България или Международен ден на жената? (Вижте какво мисли Гугъл)

Гласувайте за статията

Трети март е Международен ден на жената според Гугъл

Трети март е националният празник на България, но не и според Гугъл. На началната страница се появява българското знаме, но надписът на него е „Международен ден на жената”. С този гаф търсачката поздрави българския народ.

Трети март определено не е Международен ден на жената. Днес всички българи в страната  и по света отбелязваме националния празник на България. Навършват се 140 години от Освобождението ни от турско робство. На трети март през 1878-ма година е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя. С него се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877-ма година и се поставя началото на Третата българска държава. През 1990-та година трети март е обявен за Национален празник на България с решение на Великото Народно събрание.

Празникът за първи път се чества във Велико Търново на 19-ти февруари 1879-та година. Митрополит Антим I , председател на Учредителното народно събрание тогава, отслужва панихида в църквата „Св. Богородица”.

При всяко значимо събитие Гугъл търсачката променя своето лого. Това се нарича Google Doodles или драскулките на Гугъл. Търсачката е отбелязвала и други български празници, но за първи път прави такава грешка.

Търсачката вече поправи своята грешка и сега вече ни поздравява с реалния празник. „Честит празник българи”, излиза при натискане върху българския флаг и ни препраща към поздрава отправен от българския премиер Бойко Борисов.

„Честит 3-ти март! Поклон пред паметта на всички, които са се борили и загинали за свободата на България. Признателност, която няма давност. Нека всеки българин днес живее така, че тяхната жертва да не е била напразна”, написа той, за да поздрави всички българи по случай националния празник на България.

Националният празник се отбелязва с много шествия в различните градове на страна.

Трети март е Международен ден на жената според Гугъл

Трети март е Международен ден на жената според Гугъл

Честит празник, българи!

Честит празник, българи!

Честит празник, българи!

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар