Д-р Миндов съветва с какво да се храним през зимния сезон (Вижте съветите му)

Гласувайте за статията

Д-р Миндов препоръчва подходящи храни за зимата

Д-р Миндов е председател на общопрактикуващите лекари. Той ни посъветва с какво да се храним през зимния сезон, за да се предпазим от вирусите върлуващи около нас. Д-р Миндов заяви пред NOVA, че в това „хубаво студено време” е добре родителите да извеждат децата си навън. Подходящи места според него са курорти, пързалки и ски писти, където децата могат да спортуват,.

Д-р Миндов каза още, че ниските температури действително намаляват  риска от опасността от вирусни инфекции. При продължително ниски температури обаче проблеми могат да имат пациентите с хронични заболявания като ставни, сърдечни, мозъчно-съдови болести и тежки терминални заболявания. Докторът посъветва възрастните хора да си слагат подходящи обувки при излизане навън със специални шипове, защото едно падане на възрастен човек може да е фатално.

Д-р Миндов допълни, че няма нищо против прилагането на имуностимуланти.  „Преди всичко препоръчвам сезонно хранене, тоест това, което се храни в българската кухня – ряпа, моркови. Да не са ГМО. Да не се хранят само с южни плодове. Това, което е в нашата традиционна кухня – туршия с витамини, кисело зеле. Но безсолно за хипертониците”, посъветва лекарят .

Донка Байкова добавя още няколко полезни сезонни зеленчука, които можем да използваме при зимното си хранене към тези на д-р Миндов. Зелените зеленчуци, които трябва да използваме са зеле, праз лук, броколи, магданоз, копър и билкови растения. Оранжевите са моркови и тиква. Червените са чушките и доматите. „Непременно в салатата да включим групата лукови растения, за да ни предпазят от болести”, подчертава диетоложката.

Д-р Миндов съветва с какво да се храним през зимния сезон

Д-р Миндов съветва с какво да се храним през зимния сезон

Според Байкова можем да добавяме и плодове към салатата. „Сега е модерно в зеленчуковата салата да се добавят плодове. През есента правихме със зърна от грозде, но сега имаме киви”, казва тя. Колкото повече цветове присъстват в нашето меню, толкова по-добре. Диетоложката съветва още да си правим салата с всички цветове на светофара ако е възможно.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар