Изкуственият интелект – заплаха или помощ в нашето ежедневие? (Вижте къде се използва) Преглеждания: 994

Изкуственият интелект е част от нашето ежедневие
0
Оценете този post

Изкуственият интелект е част от нашето ежедневие

Изкуственият интелект все повече навлиза в нашето ежедневие. А сега такъв ще управлява свинеферма, пише NOVA. Нова система ще разпознава кога прасетата са болни по грухтенето им.

Китайският гигант в онлайн търговията Алибаба е поръчал разработката на уникална система за наблюдение на раждаемостта и проследяване на числеността на обитателите на свинеферма. В управлението й е включен изкуствен интелект, който веднага ще разпознава болните прасета по тяхното грухтене. Tака те ще бъдат отрано изолирани, за да не причиняват епидемии. Звуковото разпознаване ще може да снижи смъртността на животните до 3 процента.

Изкуственият интелект ще идентифицира отделните екземпляри по специално нанесено клеймо, което автоматично ще отчита данните за тяхната възраст, тегло и порода. Софтуерът ще обновява данните при промяна на някои от параметрите. В случай на възникване на тревожни симптоми, системата за гласово разпознаване безпогрешно ще определи заболяването на животното и ще подава съответния сигнал, за да бъде предотвратена епидемията.

Изкуствен интелект не се използва за първи път. Преди около година такъв победи хора на покер турнир във Филаделфия. Досега покерът беше последната игра, в която хората имаха надмощие над машината. Победата на машината Либератус е много значима, защото покерът е игра с неперфектна информация, подобна на действителността, където не всички проблеми се виждат. Друга трудност е предвиждането на човешкото поведение.

Една от основните причини за победата на Либратус е способността му да надлъже хората. „Компютърът не може да победи на покер, ако не може да блъфира”, заяви Франк Пфенинг, един от участниците в проекта. Според екипа това е много важно научно постижение, което може да намери приложение в бъдеще.

В турнира по покер са участвали четирима души, един от които е професионалният покер играч Донг Ким. „Беше някъде към средата на турнира, когато разбрах, че няма да успеем. Той имаше по-малко дефекти в алгоритъма”, каза той.

Нова система ще разпознава кога прасетата са болни по грухтенето им
Нова система ще разпознава кога прасетата са болни по грухтенето им

Либратус може да бъде използван във всякакви ситуации като бизнес преговори, военни стратегии, кибер сигурност и медицина. Изкуственият интелект все повече навлиза в ежедневието ни и ние трябва да свикнем с този факт.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.