Климатологът Петър Янков: Зимата си тръгва с февруари

Петър Янков предрича влажно лято
0

Петър Янков предрича влажно лято
Краят на зимата идва с края на февруари – обяви климатологът Петър Янков

До 20-и този месец времето ще бъде динамично с чести обрати. Снеговалежите, които започнаха през почивните дни, ще приключат днес, като максималните температури ще бъдат между 3 и 8 градуса – твърди пред „България днес“ климатологът Петър Янков.

„Още във вторник следобед ще усетим захлаждане, като облачността в Северозападна България ще се увеличи. След полунощ валежите ще обхванат цялата страна и в сряда се очакват и дъжд, и сняг“ – коментира пред вестника синоптикът.
Снежната покривка ще достигне до 10 см, но няма да се задържи дълго, тъй като в четвъртък облачността ще се разкъса и отново ще се радваме на положителни дневни температури.
„В петък ще има повече слънчево часове, а прогнозата за събота и неделя засега е за сухо време. Минималните температури ще се движат около нулата“ – прогнозира специалистът.
По думите на експерта меката зима ще доведе по-влажно лято. Още с идването на пролетта се очакват засилени валежи, които ще обхванат и топлите месеци.
„Последните изследвания от световните климатологични центрове сочат, че в момента се намираме в апогея на този период на затопляне. Постепенно се очаква понижение на средните температури на въздуха на нашата планета. Въпреки че този период на по-топло време ще продължи и тази година, се очаква през следващите 30-40 години да станем свидетели на понижаване на температурите и климатично застудяване“ – разказа още той.[kkstarratings]

 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.