Робот чете новини!(Вижте как го прави)

Гласувайте за статията

Робот замества водещите на новините

Робот замества водещите и чете новините. Роботите завземат света. След като в унгарската полиция назначиха робот да учи децата как да се предпазват от крадци, а роботът Фабио беше назначен и уволнен от магазин, сега в Япония робот прочете новините.

Това се случва за първи път в света. Роботът се казва Ерика и има най-авангардната система за синтез на изкуствена реч в света. Тя ще започне да чете новините от април тази година по японската телевизия.

Създателят й твърди, че е внимателна и много сърдечна. Скоро тя може да се сдобие с „независимо съзнание”. Според него Ерика е толкова реалистична, че би могла да има душа, пише вестник „Дейли мейл”. Хуманоидът вече има най-авангардната система за синтез на изкуствена реч в света. Ерика може да следи хората в помещението благодарение на 14 сензора за инфрачервена светлина и технология за разпознаване на лицата. Тя може да се ориентира откъде идва звукът и кой й задава въпроси.

Роботът обаче няма сам да пише новините, а само ще ги чете. През 2014-та година д-р. Ишигуро представя два други реалистични робота. А през 2015-та година „Майкрософт” създава робота телевизионен водещ Сяойс, който съобщава прогнозата за времето в сутрешните новини по китайска телевизия.

Роботите наистина завземат света. Те все по-често са назначавани  на работните места на хората. Наскоро се зашумя и около друг такъв робот – Фабио. Той е специално разработен, за да помага на купувачите в супермаркетите. Фабио обаче вече е уволнен, едва седмица след назначаването си. Това се случило след като работодателите му забелязали, че той дава грешни инструкции на клиентите.

Роботът Ерика чете новинит

Роботът Ерика чете новините

Фабио бил „служител” в супермаркет във втория по големина град в Шотландия – Единбург. И въпреки отличния старт и положителните отзиви за него, от супермаркета го „уволнили”. Поради големия шум в магазина, роботът често не чувал добре въпросите на клиентите, затова им давал грешни инструкции.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар