Замърсеният въздух ни убива (Въвеждат жестоки глоби)

Гласувайте за статията

Замърсеният въздух ни трови

Замърсеният въздух е проблем, с който се сблъскваме всеки ден. Най-често обаче за него се говори през зимата, когато доста хора се отопляват с твърдо гориво, а не на ток. В много от страните членки на ЕС се наблюдава този проблем. Според ново проучване сред един от най-замърсените градове е Скопие. Той е поставен на четвърто място, според сайта AirVisual, който класира градовете с най-замърсения въздух.

Вчера стотици хора се събраха на площада в Прищина, за да протестират срещу замърсяването на въздуха. Властите предприеха мерки веднага и забраниха влизането с автомобили в центъра заради проблемите с въздуха. За сметка на това, градският транспорт беше безплатен за гражданите. През последните дни замърсяването там достига критични нива и властите предупреждават гражданите да си стоят по домовете.

Проблеми с мръсния въздух има и в София. През уикенда там пуснаха „зелен билет”. Мярката  бе одобрена от с решение на столичен общински съвет. Целта е да насърчат софиянци да използват градския транспорт и да слязат от автомобилите си в дните със замърсяване.

Автомобилният трафик, използването на твърдо гориво и неблагоприятните метеорологични условия, са сочени за основните виновници за замърсяването на въздуха.

Европейската комисия също предприе мерки срещу замърсения въздух. „Всички крайни срокове са превишени. Вече не можем да толерираме закъснения. Недопустимо е, че 400 000 граждани на ЕС умират всяка година поради замърсен въздух. Ние губим живота си заради замърсения въздух. Трябва да защитим нашите граждани. Призовавам всички държави-членки да разрешат спешно проблема с животозастрашаващите заплахи. Те имат още една седмица, за да подобрят предложенията си – незачитането има правни последици”, каза Кармен Вела, европейски комисар по околната среда.

Замърсеният въздух ни убива

Замърсеният въздух ни убива

Днес въздухът в София отново е замърсен. Очаква се повишаване на нивата на фините прахови частици във въздуха. Препоръчва се на жителите и гостите на столицата да използват градски транспорт, а при ходене пеша да избягват натоварените булеварди, ако е възможно.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар