Сена удави Париж!(Градът потъна)

Гласувайте за статията

Сена заля Париж

Сена достигна критични нива. През уикенда се предвижда нивото на Сена да се покачи с още 4 метра. Домовете и компаниите покрай реката в Париж са под голяма опасност от заливане, защото реката заплашва да излезе от коритото си, предава BBC.

Предвижда се всеки момент нивото на Сена да нарасне с още 4 метра. Много пътища вече са наводнени, а трафикът на корабите вече е затруднен. Проблеми имат и известните туристически кораби. Очаква се нивото на Сена да се повиши до 6 метра, което е с около 4 метра повече от допустимото. Статуята на кримския войник, известен като „Zouave”, отдавна се използва като мярка за нивото на сена в Париж.

В петък нивото на водата е достигнало до средата на статуята, което е много високо. През 1910-та година водата достига до врата на войника и наводнява града за период от два месеца.

Влаковете в града не се движат до следващата седмица, а Лувъра е затворен. Експонатите са пренесени на безопасно място. В покрайнините на Париж заради водата някои жители се движат само с лодки, защото улиците са под вода. Жителите на предградието Вилньов-Сен-Жорж нямат друг начин за придвижване освен с лодки. По-ниските части на града са под вода. Заради наводненията в града са се появили и много плъхове, които пренасят зарази.

Според френските метеоролозите, това е третият най-дъждовен период, откакто е започнало измерването на валежите.  Кметът на Париж, Ан Идалго, каза, че властите полагат всички сили да се правят с този проблем. Но наводненията и затоплянето от миналото лято поставят Париж пред поредното изпитание за решаването на проблема в бъдеще.

Сена заля Париж

Сена заля Париж

Ан Идалго предупреди, че опасно високото ниво на водата в Сена ще спадне през следващата седмица.

Сена достигна критични нива

Сена достигна критични нива

Лувърът е затворен. Експонатите са пренесени на безопасно място

Лувърът е затворен. Експонатите са пренесени на безопасно място

По-ниските части на града са под вода

По-ниските части на града са под вода

 

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар