Енергийните напитки и негативното им влияние върху младите (Вижте)

Гласувайте за статията

Енергийните напитки вредни

Енергийните напитки са много вредни доказа поредното проучване. Всеки е опитвал енергийна напитка в опитите си да остане буден за по-дълго време. Ново проучване доказва, че този вид напитки може да са много по-опасни отколкото си мислим.

Енергийните напитки се употребяват днес и от много млади хора. Повече от половината младежи, които някога са пили такава напитка, са получили негативни странични ефекти от употребата й. Те са консумирали по-малко от препоръчаните един или два пъти дневно, но отново са се появили последствия. Това посочва ново канадско проучване.

55% от младите хора на възраст между 12 и 24 години са съобщили за повръщане, болки в гърдите и дори за припадъци след употребата на енергийни напитки. Това съобщават от Университета на Вартерло в Онтарио.

Напитките са известни с високите нива на кофеин. Изследователите вярват, че пиенето им с алкохол или при правенето на упражнения може да ги направи още по-опасни. Рисковете при употреба са толкова големи, че изследователите предлагат, те да бъдат забранени за продажба на малки деца.

Водещ професор на изследването е Джеймс Хамънд. Той казва: „Повечето оценки на риска досега са използвали кафето като отправна точка за оценка на здравните ефекти на енергийните напитки, но е ясно, че тези продукти представляват по-голям риск за здравето.” „Ефектите върху здравето от енергийните напитки могат да се дължат на различни съставки, отколкото на кафето или на начините, по които се консумират, включително и с алкохол или по време на физическа активност”.

В канадското запитване са участвали 2, 055 младежи, които били попитани как им се отразява употребата на енергийни напитки. 24, 7% от тях съобщават, че имат сърцебиене, а 24, 1% , че се мъчат докато заспят. Други нежелани реакции, които младите хора отбелязват, са  главоболие, гадене, повръщане или диария.

Енергийните напитки са много вредни

Енергийните напитки са много вредни

5% от анкетираните заявяват, че са стигнали до търсенето на медицинска помощ, а 3,6% съобщават за болки в гърдите. 0,2% от децата дори са получили припадъци. Продажбите на такива напитки се увеличават всеки ден. Все повече млади хора ги употребяват. Много известни личности, като Джейми Оливър, се обявяват против продажбата на енергийни напитки на малки деца.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар