Роботът Фабио уволнен! (Каква е причината?)

Гласувайте за статията

Роботът Фабио без работа

Роботът Фабио бил уволнен от работа. Бъдещето е на роботите и много от нашата работа ще се върши от тях. Поне така се говори. Но всички, които се притесняват, че заради робот могат да загубят работата си, трябва да прочетат следващите редове.

Роботът Фабио е специално разработен, за да помага на купувачите в супермаркетите. Той обаче вече е уволнен, едва седмица след назначаването си. Това се случило след като работодателите му забелязали, че роботът дава грешни инструкции на клиентите.

Фабио бил „служител” в супермаркет във втория по големина град в Шотландия – Единбург. И въпреки отличния старт и положителните отзиви за него, от супермаркета го „уволнили”. Поради големия шум в магазина, роботът често не чувал добре въпросите на клиентите, затова им давал грешни инструкции.

„За съжаление, Фабио не показа това, на което се надявахме. Хората го избягваха. Мъчеше се, докато ходеше из супермаркета, по мокрия под, а имаше и затруднения при упътването на клиентите”, казва собственикът на магазина.

Когато казали на робота, че договорът му няма да бъде подновен, той ги попитал: „Да не сте ми сърдити?”. Това много разчувствало служителите в супермаркета.

„Едно от нещата, които не очаквахме, беше реакцията на служителите, които се привързаха към него. Мислехме, че ще го възприемат като заплаха, защото работи тяхната работа, но се случи точно обратното”, казва Оливър Лемън, директор на Лабораторията в университета „Heriot – Watt”.

Роботът Фабио уволнен от работа

Роботът Фабио уволнен от работа

Миналата година друг робот беше назначен на работа. Роботът Роби постъпил на работа в унгарската полиция малко преди Коледа. Той има за задача да обяснява на малките деца как да се пазят от лоши хора и да не подвеждат от думите им. Височината на Роби е едва 40 см., но чрез жестовете си той успява да прикове вниманието на малчуганите. Роботът обяснява на децата как да се пазят на улицата и как да предпазят домовете си от крадци.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар