Учените с нови разкрития за „черната смърт” (Кой доведе чумата в Европа?)

Гласувайте за статията

Учени разкриха виновниците за „черната смърт”

Учени разкриха как се появява „черната смърт” в Европа. Екип от учени от Норвегия и Италия стигна до извода, че носителите на инфекцията по време на епидемията от бубонна чума в Европа изобщо не са били плъхове.

Ужасната епидемия от чума, наричана още „черна смърт”, отнема през 14-ти век живота на милиони хора. Според направени проучвания от 1347-ма година до 1351-ва година 25 милиона души са загинали от „черна смърт”. Това е около една трета от населението на Европа през тези години.

Професор Нилс Стенсет от Университета в Осло обяснява, че основните преносители на болестта през тези години не са плъховете, а хората. Инфекцията с чума се появява с ухапване от бълхи или въшки. Те били много разпространени сред жителите поради нехигиеничните условия на живот.

Учените стигат до такива заключения, след като са проучили данните за смъртността на жителите в девет европейски града. Авторите предлагат три модела за разпространение на „черната смърт”: преносители са плъховете; заболяването се предава от въздушни капчици; преносителите са бълхи и въшки, които живеят в тялото на хората и дрехите им.

Изследователите са анализирали наличните данни, като са взели предвид всеки един от моделите. В седем от девет случая работещ се оказва моделът, в който човешките паразитите са носители на „черната смърт”. Авторите вярват, че най-вероятно това са въшки. При ухапване от въшки заразата преминава в кръвта на човек и той се разболява от чума.

„Ако преносителите на чумата са плъхове, болестта няма да се разпространи толкова бързо”, казва Стенсет.

По време на епидемията от чума, такава междинна връзка като плъховете не играе важна роля – болестта се предава директно от човек на човек.

Учените с нови разкрития за „черната смърт”

Учените с нови разкрития за „черната смърт”

Хората страдат от чума дори и днес. Според Световната здравна организация от 2010-та до 2015-та година са имали 3 248 случая на чума, от които 584 са довели до смъртта на пациентите.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар