Нова традиция на Богоявление?! (Вижте каква)

Гласувайте за статията

Леденото хоро на Богоявление водено от деца

Богоявление, или още Йордановден, е един от най-почитаните християнски празници от българите. Този празник има различни имена в различните краища на България. Някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Но това, което обединява всички е традицията да се хвърля кръст в ледените води. Този обичай се извършва навсякъде, където има водоем. Там свещеник от местната църква извършва ритуално хвърляне на кръста. Тези, които искат да са здрави през годината се хвърлят за него.

Днес в Пловдив военен хвана кръста. 30-годишният Стойно Гатов извади кръста от водите на река Марица. „Много е хубаво! За първи път вадя кръста”, каза той. Стойно пожела на всички здраве и сили.

С традиционно мъжко ледено хоро извадиха кръста и в Калофер от студените води на река Тунджа. Калоферци влезнаха в ледената река с народни песни. С тъпани и песни те нагазиха във водата с температура около 0 градуса по целзий. След калоферци във водата влезнаха и група гости дошли специално за ритуала.

Интересен е фактът, че тази година, за първи път, хорото в Калофер се води от деца. Това става по инициативата на местна детска градина.

Леденото хоро и тази година се радваше на изключителен интерес от страна на местните жители и на гостите на града. Мъжкото хоро  се изпълнява от калоферци повече от 100 години.

Днес също така бяха осветени бойните знамена и знамената-светини на българската армия.

„В този пресветъл ден отново чувстваме силата на нашето единство и единомислие”, каза Патриарх Неофит в словото си по време на ритуала.

„Прекланяме глави и се молим за вечното спасение в Господа на всички знайни и незнайни герои на родната ни армия, полагали, полагащи и днес живота си за свободата и независимостта на нашия народ, за неговата цялост и за запазването на българската държавност”, каза негово Светейшество, цитиран от БТА.

Леденото хоро на Богоявление водено от деца

Леденото хоро на Богоявление водено от деца

„Като се вдъхновяваме от оставения ни от тях пример на героизъм и жертвена любов, полагаме своите усилия стореното от тях да не остава напразно, но делото им да пребъде във вековете”, допълни още патриархът.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар