Президентът постави ново вето!(Вижте за какво)

Президентът постави ново вето!(Вижте за какво)
5 (100%) 1 vote

Президентът Румен Радев върна Закона за противодействие на корупцията

Държавният глава на България Румен Радев върна в Народното събрание Закона за противодействие на корупцията. Той оспорва този закон по принцип, но и в неговата цялост. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

Президентът говори за корупцията и за влиянието й върху основните права и свободи на гражданите. Как тя ерозира доверието в държавата, затруднява икономическото развитие и инвестициите и краде от благосъстоянието на нацията.

Според Румен Радев предприетите мерки срещу корупцията не са достатъчни. Мерките в приетия закон са необходими, но са и недостатъчни за ефективното противодействие на корупцията.

Президентът подчерта, че има несъответствие между приетия закон и неговата цел. Има отклонения и от основни начала на Конституцията и международни договори, по които България е страна.

„Корупцията е негативно явление с многостранни измерения. Чрез нейните проявни форми се овладяват основни лостове на държавното управление в законодателната, изпълнителната и съдебната власт от частни икономически интереси, които оказват сериозно влияние върху процесите на вземане на решения в своя полза чрез незаконни и често скрити форми на натиск или влияние. Корупцията ограничава основните права и свободи на гражданите, ерозира доверието в държавата, затруднява икономическото развитие и инвестициите и краде от благосъстоянието на нацията”, каза Радев.

„Затова многократно съм призовавал за предприемането на широкомащабни законодателни мерки, в които акцентът да е върху разкриването, пресичането и разследването на корупционните схеми”, продължи той.

Радев говори и за незаконно придобитото имущество.

„Що се отнася до законовото решение за приобщаване и на функциите по отнемане на незаконно придобитото имущество, то е спорно, тъй като обществените отношения по установяване на конфликт на интереси и по гражданската конфискация са разнородни по характер”, каза Радев.

Президентът Румен Радев върна Закона за противодействие на корупцията

Президентът Румен Радев върна Закона за противодействие на корупцията

„Не може да има успешно противодействие на корупцията без участието на гражданското общество, което включва и подаването на сигнали”, допълни Румен Радев.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар