Войната между Русия и САЩ продължава! (Вижте защо)

Русия отказа да предостави виза на американския сенатор
0

Русия отказа да предостави виза на американския сенатор

Русия е отказала да предостави виза на американския сенатор Джийн Шахин, която попадна в черния списък, изготвен от руските власти в отговор на санкциите на САЩ , според руското посолство в САЩ.

От своя страна печатните издания отбелязват, че още двама американски сенатори, които са планирали да дойдат с Джийн Шахин и да се срещнат с руските власти и различни граждански организации, са се отказали.

Руското посолство в САЩ на страницата си в социалната мрежа Фейсбук заяви, че предложило на американската страна няколко варианта за решаване на конфликта. Те предложили включително  изключване от списъка на САЩ със санкции на някои руснаци. Но САЩ не са се съгласили.

Независимо от това, посолството изрази надежда, че Русия и САЩ все още ще бъдат в състояние да възобновят своите  контакти, и призова Вашингтон да вдигне санкциите, наложени срещу руски граждани.

Джийн Шахин падна в руския черен списък, след като подкрепи законопроект, който би позволил разширяването на американските санкции срещу Русия. В допълнение, тя подкрепи идеята руският телевизионен канал RT да влезе в списъка от чуждестранни агенти.

Санкции срещу отделни руснаци и след това срещу цели сектори от икономиката бяха въведени през 2014 г. на фона на Руската анексията на Крим и избухването на въоръжен конфликт в източната част на Украйна.

Успоредно с това, друг списък на санкциите се отнася за руснаците – така нареченият списък „ Магнитски”. Той е съставен в отговор на смъртта на адвокат Сергей Магнитски.

В последната налична версия на списъка „Магнитски“ попада и Рамзан Кадиров, руски държавник и политик, ръководител на Чеченската  република. Министерството на финансите на САЩ заяви, че е участвал в извънсъдебни убийства. Той отрича обвиненията.

Русия отказа да предостави виза на американския сенатор
Русия отказа да предостави виза на американския сенатор

Руската страна също наложи санкции срещу редица американски служители в отговор. В списъка на руските санкции  намират място предимно онези, които подкрепят санкциите срещу Русия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.