ЕС експерти: Турция и Украйна нямат бъдеще в Европа

Гласувайте за статията

Експертите оцениха перспективите на Турция и Украйна за влизане в ЕС

Доцент от катедрата по европейко право, директор на Европейския информационен център Николай Топорнин коментира изявлението на германския външен министър Зигмар Габриел. Външният министър на Германия каза, че Турция и Украйна са много далеч от приемането в ЕС.

„Тук няма нищо ново, това отдавна беше обявено от ръководството на Европейския съюз. Що се отнася до Турция, тя преговаря за присъединяването към ЕС от края на 20-ти век. Но в последно време ситуацията се усложни, и в крайна сметка преговорите са в застой. Министър- председателят на Австрия Себастиян Курц, например, заяви, че в сегашния си вид, когато са нарушени правата на човека в страната, Турция не може да се присъедини към ЕС”, поясни Топорнин.

Той каза още, че Зигмар Габриел подчертал, че не може да става и дума за влизането на Турция и Украйна в Европейския съюз. Причината за това е, че в турските затвори има видни обществени деятели като журналисти и учени. А в Европейския съюз може да влезе само страна, в която демократичните институции работят без недостатък.

Експертът подчерта, че перспективите на Украйна за присъединяване към ЕС са много по-неясни.

„ За Украйна никога никой не е казвал, че може скоро да се присъедини към Европейския съюз в близко бъдеще. Украйна се намира в такава ситуация (както и Турция). Но Турция е по-развита страна в икономически план  и вероятно е по-подходяща за задълбочено сътрудничество с ЕС. Украйна има още много работа, никой няма да приеме изостанала страна в ЕС, Която всъщност трябва да бъде поддържана”, добави Топорнин.

Експертите оцениха перспективите на Турция и Украйна за влизане в ЕС

Експертите оцениха перспективите на Турция и Украйна за влизане в ЕС

Малко по-рано германският външен министър Зигмар Габриел, заяви, че не може да си представи, че Украйна и Турция ще могат да се присъединят към ЕС през следващите години.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар