Лекарствата за хронично болните – достъпни по-рано?

Лекарствата за хронично болните ще бъдат достъпни по аптеките по-рано
0

Лекарствата за хронично болните ще бъдат достъпни по аптеките по-рано

Темата за лекарствата се върти постоянно по медиите. Мораториум, забрани и какво ли още не, ни залива всяка вечер от малкия екран. В новинарските сайтове темата е на заглавните страници.

За хронично болните лекарствата са наистина важна част от техния нормален начин на живот. Условията за изписване на животоподдържащите лекарства обаче са наистина строги.

Възможно е изписване на два вида бланки. Бланка № 5 – до един месец и на бланка № 5 за три месеца.

Рецептурната бланка №  5а съдържа 3 отрязъка – съответно маркирани в горния ъгъл с A, B, C.

-Отрязък  A – това е първият отрязък от тримесечната рецепта, важи до 15 дни от датата на издаване от лекаря ;

-Отрязък B – важи 30 до 40 дни от датата на издаване от лекаря;

-Отрязък C – важи 60 до 75 дни от датата на издаване от лекаря.

Не по рано 30 календарни дни след последното получаване в аптеката, може да посетите личния Ви лекар за преглед и ново изписване на лекарства.

При съвпадане на датата за изписване с празнични и почивни дни изписването може да стане непосредствено в последния работен предпразничен ден, като пациента е длъжен да посети аптеката за получаване на съответната дата.

Заради празниците обаче отпускат лекарствата на хронично болните по-рано от 30-дневния срок, съобщиха от Здравната каса.

Заради предстоящите неработни дни, общопрактикуващите лекари или специалистите по съответния профил на заболяване биха могли да предпишат, а аптеката да отпусне, лекарствените продукти, полагащи се на здравноосигурените лица, по-рано от регламентирания 30-дневен срок.

Следващото предписание трябва да е на датата, до която са достатъчни получените лекарства, след последните две отпускания от аптеката.

Лекарствата за хронично болните ще бъдат достъпни по аптеките по-рано
Лекарствата за хронично болните ще бъдат достъпни по аптеките по-рано

Срокът, за който са достатъчни отпуснатите по предходното предписание количества и тези по извънредното предписание, се отразява в амбулаторния лист на пaциента. В него и в новата рецептурна бланка се записва конкретната дата за следващото предписване на лекарства.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.