Китай и Русия отвърнаха на Тръмп (Ескалира ли драмата между световните лидери?)

Гласувайте за статията

Китай и Русия срещу Тръмп

Доналд Тръмп обяви Русия и Китай за съперници при представянето на новата стратегия за национална сигурност на страната. Това стана, малко след като той разговаря два пъти с руския президент Владимир Путин.

Говорейки за „нова епоха на конкуренция“, той добави: „Те се противопоставят на нашето влияние, ценности и богатство. Ние ще изградим с тях отношение на партньорство и сътрудничество, но като защитаваме собствените си интереси и страната си както никога досега.“

Той обяви, че ще поддържа мира чрез сила. Тръмп изреди мерки като защита на вътрешната сигурност, на икономиката, цялостно преизграждане на инфраструктурата и нова система за противоракетна защита.

„Русия се опитва да отслаби доверието към ангажиментите на Америка в Европа. С инвазиите си в Грузия и Украйна Русия демонстрира желание да използва сила срещу суверенитета на държави в района“, каза още Тръмп.

Кремъл се противопостави на това твърдение, а Пекин реагира с остра критика.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков американският президент демонстрира империалистическо поведение. А говорител на китайското външно министерство определи духа на стратегията като „връщане към годините на Студената война”.

Доналд Тръмп предизвика гнева на Русия и Китай с определението си, че двете световни сили са ревизионистки настроени и подкопават влиянието и благоденствието на Съединените щати. Въпреки всичко, американският президент изрази готовност да си сътрудничи с Москва и Пекин.

Китай и Русия отвърнаха на Тръмп

Китай и Русия отвърнаха на Тръмп

„Призоваваме САЩ да спрат умишлено да изкривяват стратегическите намерения на Китай и да изоставят старомодните концепции на мисленето от Студената война и играта с нулев резултат. В противен случай ще навредят на другите, както и на себе си“, посочиха от китайското външно министерство.

„Китай никога няма да преследва собственото си развитие за сметка на интересите на други страни. В същото време обаче никога няма да се откажем от законните си права и интереси”, каза говорителят на външнополитическото ведомство в Пекин.

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар