Опасни дъвки натровиха деца! Има ли рискови продукти на пазара?

Гласувайте за статията

Опасни дъвки на пазара

Четитри деца от 78-мо училище „ Христо Смирненски” са приети в токсикологията в „Пирогов”. Децата са от Банкя и са със съмнение за отравяне. Те са консумирали дъвки и не са се почувставали добре. Дъвките са им дадени от техен съученик и са били с изтекъл срок на годност.
Опасните дъвки са от Корея. В тях се е съдържал подсладителят сорбитол.
Сорбитолът (хексанхексол) е хранителна добавка. По химичен състав това е висш алкохол, който има сладък вкус. Използва се като изкуствен подсладител и овлажнител. Получава се от глюкоза. Използва се в сушени плодове, захарни изделия, пасти, сладкиши, торти и дъвки.
Сорбитолът често се приема като заместител на захарта и може да се срещне в диетичните храни и напитки. В естествен вид се среща в костилковите плодове и водораслите. Сорбитол се влага и при производството на сиропи за кашлица.
Едно от децата е започнало да повръща още в училището, а другите са се оплакали от болки в корема.
Болките могат да бъдат предизвикани от подсладителя, с който също не трябва да се злоупотребява.
Всеки изкуствен подсладител като сорбитол, малтитол, аспартам и други, може да предизвика болки в корема. При прием на прекалено голямо количество подсладителите могат да имат и слабителен ефект. Това е указано на опаковката на всеки продукт със заместител на захарта.
Сорбитолът се употребява избирателно в медикаменти, тъй кат има способността да променя свойствата на лекарствата Възможно е те да придобият токсични свойства. В САЩ сорбитолът дори се отнася към опасните за човека и човешкото здраве вещества. Не е разрешен за детски и бебешки храни, тъй като може да предизвика стомашни смущения, както и обриви, ако детето е алергично.

Опасни дъвки на пазара

Опасни дъвки на пазара

От училището са повикали Спешна помощ и децата са закарани за преглед.
По предварителни данни всички деца са контактни и в добро физическо състояние, съобщава Нова телевизия.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар