Недостигът на лекарства в аптеките продължава, пускат електронна система срещу износа

Недостигът на лекарства по аптеките продължава
0

Недостигът на лекарства по аптеките остави хиляди болни на произвола на съдбата

Недостигът на лекарства в аптеките остави хиляди болни на произвола на съдбата. В последните месеци едни от най-търсените лекарства изчезнаха от аптечната мрежа. Изнасянето на лекарствата, предназначени за българския пазар, за чужбина доведе до криза по аптеките.

Периодично пациенти с различни заболявания сигнализират за липсата на нужните им медикаменти. Сигналите за липсващите лекарства са многобройни. Въпреки проверките на Агенцията по лекарствата засегнатите пациенти се увеличават с всеки изминал ден.

Пострадали граждани съобщават за липсата на две основни лекарства за епилепсия. Те липсват на пазара вече близо година.

Друго животоспасяващо лекарство, което също вече повече от година липсва по аптеките в България е инсулинът. Потърпевши от липсата съобщават, че въпреки многобройните си опити да открият инсулин в аптеките той липсва. Масово се разпространява извинението, че трябва пациентът да звънне на някакъв национален телефон. От там ще го пратят в аптека, където необходимият му инсулин е наличен.

Това за съжаление не отговаря на цялата истина.

Когато пациентът звънне на този телефон получава следният отговор: „Отидете при ендокринолога да ви изпише друг вид”.
И пациентът се запътва към лекаря с надеждата, че проблемът му ще бъде решен.

И остава разочарован. Ръцете на ендокринолозите са вързани от българските закони. Дори и да искат да помогнат на болния те не могат да направят почти нищо по въпроса.
От Националната здравноосигурителна каса пък отговарят, че производителите доставят достатъчни количества от лекарствата.
Така пациентът попада в задънена улица и остава без жизненоважното лекарство.

Регулация за т.нар. паралелен износ на лекарства няма. Така държавата не може да следи тяхното изнасяне от страната и потърпевши са болните граждани.

Недостигът на лекарства по аптеките продължава

Досега са правени два неуспешни опита за въвеждането на такава регулация. Първият опит е отменен от съда. При втория, правителството подаде оставка и проектът беше замразен.
За да се справи с проблема правителството реши да въведе нова електронна система. С нея то трябва да следи за злоупотребата с лекарства. А докато проблемът бъде решен, пациентите могат само да чакат и да се надяват, че някой ден лекарствата ще стигнат и до тях.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.