Македония сменя името си? (Вижте предложенията)

Гласувайте за статията

Премиерът на Македония Зоран Заев е дал съгласието си за промяна на името на страната.

За прекръстването на Македония се говори от няколко години. С идванeто на власт на Зоран Заев този въпрос отново е на дневен ред и този път май ще бъде финализиран. Новината, че премиерът е приел промянатa на името на страната бе разпространена от местни агенции.

Все още се водят преговори как точно да бъде променено името на Македония. Но Зоран Заев споделя, че е склонен на компромиси в името на общото добро. Причина за промяната се оказа натиск от страна на Гърция. Според нашите съседи, това е едно от основните изисквания, ако искат страната да бъде приета в ЕС и НАТО.

Основните варианти, които се дискутират на този етап, са „Нова Македония“ или „Северна Македония“. За Зоран Заев това е справедлив компромис в името на така желаното и от него членство в двата съюза. Новият премиер на Македония не следва националистичния пример на своя предшественик и се стреми към европейско бъдеще за страната.

Македония пое курса на големите промени

Македония пое курса на големите промени

Очаква се преговорите да се развиват не само на македонска територия, но и с гръцките партньори. Според някои, промяната на името на страната води след себе си и промяна в идентичността. А може би именно това е целта на премиера и затова той не се плаши от нея, пише fakti.bg.

Според заместник министър-председателят по европейска интеграция Буджар Османи, следващата 2018г. е „златен прозорец“ за разрешаване на продължилия три десетилетия спор с името. Всички са оптимисти, че с промяната на името ще дойде и една много по-генерална промяна за Македония.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар