Чудо в Турция! Откриха уникална находка в езерото Ван

Уникална находка в Турция
0

Чудо в Турция, невероятна находка в езерото Ван

Изключителна находка в Турция е на път да предизвика фурор в археологическата общност. Водолази намериха невероятна находка на дъното на езерото Ван. Откритието е историческо и ще промени сериозно вижданията за цивилизациите преди Христа. А новите разкрития дават основание да се смята, че по тези земи е съществувала цивилизация, по-велика, отколкото се предполагаше досега.

Археолозите и водолазните екипи са стигнали до фантастично откритие в турското езеро Ван, предават световните медии. Става въпрос за уникална находка, за каквато не са предполагали, че може да съществува на това място.

Въпреки че районът е наситен с артефакти, предположенията за толкова забележителна находка, не са правени и от най-големите оптимисти. Вече се заговори за възраждането на Троя и намирането на истинската троянска крепост именно там.

Всъщност обаче се касае за още по-стара находка.

По време на операцията за подводни разкопки в най-голямото турско езеро, е била намерена крепост, която се смята, че е стара повече от 3 хиляди години. Учените са убедени, че тя произхожда от ерата на по-древна цивилизация. И е доказателство за съществуването на древното царство Урарту.

Археолозите смятат, че древната крепост е построена, когато нивото на водата в езерото е било около стотина метра по-ниско. В последствие обаче тя е залята. Но въпреки това е изключително добре запазена.

Крепостта е открита от археолози от университета Ван Юзунчу Иил, в сътрудничество с водолазни екипи. Лидерът на водолазния екип Тахсин Джейлян вече заяви пред местните медии, че намерените останки са част от голяма крепост. Според него става въпрос за град или дори по-голям комплекс, който се простира на повече от един километър. Височината на видимите стени на крепостта варира от 3 до 4 метра.

Уникална находка в Турция
Уникална находка в Турция

Това не е древната Троя на Шлиман, но тази крепост има още по-удивителна история. А водолазите очакват да открият тук и още по-забележителни находки.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.