Ангела Меркел рухна! (Криза в Германия, демократите напуснаха кораба)

Гласувайте за статията

Край на властта на Ангела Меркел, първата дама на Европа падна

Ангела Меркел рухна. Отчаяните опити на бившия канцлер на Германия да формира ново правителство, бяха увенчани с пълен неуспех. Дори собствената й партия – християндемократическия съюз се отказа от нея с думите „По-добре да не царуваме, отколкото да царуваме грешно“.

Германският канцлер Ангела Меркел се оказа в крайно неудобна позиция, след като първата от двете партии, с които преговаряше за съставяне на парламентарно мнозинство реши да напусне преговорите.

Пропадането на преговорите моментално се отрази и на световните финансови пазари. Еврото се дестабилизира спрямо долара и достигна крайно ниски стойности само за броени часове.

Що се отнася до германските демократи, то те явно не желаят Меркел да продължава с политиката си на отворени врати. Свободните демократи в лицето на Кристиян Линднер накратко обясни, че партньорите им от блока CDU / CSU и партията на Зелените нямат същата визия за бъдещето на Германия.

„По-добре е изобщо да не властваме, отколкото да властваме погрешно. Сбогом“, заяви Линднер и остави Ангела Меркел в много несигурна ситуация. В момента тя няма много възможности за съставяне на мнозинство, така че мнозина вече споменават нови избори.

Германските медии съобщават, че преговорите са се провалили, защото партиите не успели да постигнат компромис по ключови въпроси като имигрантите и опазването на околната среда.

Голямото падане

Трите партии започнаха преговори за тричленна коалиция, каквато все още не виждана на държавно ниво в Германия, но която стана необходима заради резултатите от изборите през септември, на които гласоподавателите частично обърнаха гръб на големите партии, а силен възход отбеляза дясната „Алтернатива за Германия“.

Ангела Меркел рухна, криза в съюза на християндемократите

Ангела Меркел рухна, криза в съюза на християндемократите

Тази сутрин Ангела Меркел заяви, че съжалява за решението на либералите: „Мисля, че бяхме на път. Съжалявам, че не постигнахме споразумение“.

Меркел все пак обеща, че ще направи всичко възможно, за да осигури спокойствие в страната, през предстоящите тежки седмици.

Отпадането на коалиционните преговори може да създаде най-тежката политическа криза в Германия през последните няколко десетилетия, защото социалдемократите „SPD“ вече обявиха, че след загубата на изборите, планират да останат в опозиция.

Постигането на тристранно споразумение е единственият реален шанс за Ангела Меркел да си осигури четвъртия мандат начело на държавата. Но „FDP“, които се върнаха в парламента след четири години и Зелените, които не са управлявали 12 години, не искат да правят компромиси и да обърнат гръб на своите избиратели унищожавайки изборния си успех.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар