Македонската православна църква поиска признание от патриаршията на България

Гласувайте за статията

Българската патриаршия може да получи правото да ръководи православната църква на Македония

„Където е текло, пак ще тече“, казва в едно свое пророчество баба Ванга за Македония и България. След десетилетия трудности и проблеми, двете страни не само се помириха, но са и съюзници. А отскоро побратимените народи ще имат и обща църква.

И макар обединението на двете държави да не се изразява в сливане на територии, то вече започна. Македонската православна църква е поискала признаване от българската патриаршия и дори нещо повече. Те настояват да бъдат ръководени от родната патриаршия и тя да бъде призната за тяхна майка.

В официално интервю, архиепископът на Охрид — Стефан, призна, че е помолил Светия синод, българската църква да стане майка на македонската църква. И да признае нейното съществуване. „Това е исторически шанс за обединение на двата народа. Ние се надяваме, че българската патриаршия няма да ни откаже подобна помощ“, казва още той.

„За първи път македонската църква признава българската църква. И то за църква — майка“, казва още архиепископът.

Представители на патриаршията изразиха благосклонно отношение към действията на македонското духовенство. Новината идва само дни, след като премиерът Зоран Заев призна, че вече се признава българския етнос в страната ни. „Ще изключим от учебниците по история и „мита“ за българското фашистко потисничество. Тази лъжа трябва да бъде заличена“, додаде още той. „Македония е демократична страна, която следва модерните европейски ценности и принципи. Щом в страната ни има хора, които се самоопределят като „българи“, те ще бъдат признати за такива“, добави още той.

Православната църква на България става църква - майка на Македония

Православната църква на България става църква – майка на Македония

Междувременно българския патриарх предстои да уведоми вселенския патриарх за настъпилите промени и за признаването на македонската православна църква. Но той и само той ще бъде признат за наставник и ръководител на българската и македонската епархия. Признание, което за мнозина е съдбоносен знак, че думите на Ванга се сбъдват…

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар