Карлес Пучдемон с остри критики към Испания и ЕС

Гласувайте за статията

Карлес Пучдемон отправи обвинения срещу ЕС и Испания

Бившия премиер на Каталуня Карлес Пучдемон отправи критики срещу Испания и ЕС. Сваленият от власт държавник от самото начало на пресконференцията си приветства приятелите си в Европа, но не пропусна да отправи остри критики към властите и на Мадрид, и на Брюксел.

„Нашите граждани се чудят защо закъснява реакцията Европа срещу беззаконията, които се случват в Испания. Те не направиха нищо спрямо Испания, когато свалиха законния парламент и легитимното правителство в Каталуния. В тази страна не може да се живее, защото е налице страх от изразяване на мнението на хората“, каза Пучдемон.

Решението според него, е независимост на Каталуния, защото Испания е „фашистка държава в днешно време. И не изпитва никакъв срам да си послужи с фашизъм, за да укрепи властта си“.

„Господин Юнкер, приемате ли резултатът от каталонските избори или не? Или ще продължите да подкрепяте нарушенията на закона и ограничаването на свободите? Искате ли да ръководите такава Европа? И част от нея да бъде страна, в която се арестуват политици?“, заяви още той.

Иначе кметовете от Каталуня /над 200 на брой/ приветстваха със сълзи в очите „своя президент“. Те дойдоха в Белгия, за да изразят солидарност с уволнения Пучдемон.

Критиките му към Испания обаче изглеждат доста революционни на фона на цялостната картина на Европа. „Не могат да се допуснат амбициите на един човек да разклащат целостта на общността“, е веруюто, зад което се крият европейските политици.

Те и до днес отказват да се ангажират със случващото се в Испания, твърдейки, че това е вътрешнополитически въпрос. А една от причините е рискът от разделение и в други страни, в едно доста несигурно време.

Пристигналите каталунски кметове в Брюксел постоянно употребяваха термина „политически затворници“ за осемте депутати от каталунския парламент.

Карлес Пучдемон

Карлес Пучдемон

В момента те се намират в разследващ затвор в Испания, по обвинения за организиране бунт.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

2 коментара to “Карлес Пучдемон с остри критики към Испания и ЕС”

  1. Добрева

    Ное. 09. 2017

    Зависи от гледната точка. Мълчанието на другите страни означава неодобрение на действията на Каталуния. На днешно време такова разединение би било последвано и от други страни. Накрая цялата тази суматоха ще бъде заради личните интереси на някои хора. Каталуния винаги е била част от Испания. Едно разделяне ще концентрира средствата в ръцете на определени хора и тяхната изолация. Това ли искате?! Работете, г-н Пучдемон за благото на вашата страна, а не за ничните ви амбиции и интереси.

  2. Glog

    Ное. 19. 2017

    По принцип съм против това, държави, съществували в сегашния си вид над стотина години, да се разлагат. Но поведението на испанската полиция в Барцелона по време на референдума беше толкова терористично, че, според мен, Каталуния има право и трябва да получи помощ да се отдели от Испания.

Добавете коментар