Карлес Пучдемон разби Испания и избяга (Защо Белгия отказва да го върне?)

Гласувайте за статията

Карлес Пучдемон успя да разбие единна Испания и избяга

Карлес Пучдемон се превърна в новия Владимир Янукович. Президентът на Украйна разби страната, предизвика гражданска война, стана причина за разпадането на държавата и анексирането на Крим, след което избяга в изгнание. И до днес Петро Порошенко безуспешно се опитва да събере разбитите парчета от разпокъсаната украинска държава. Подобна ситуация се наблюдава и в Испания, където Карлес Пучдемон отцепи Каталуня и избяга.

Само ден след властите обявиха, че отменят автономията на Каталуня, местния премиер избяга от Барселона. Той се обяви за президент в изгнание и се покри в Белгия. Брюксел пък твърдо отказа да го предаде на властите в Мадрид, въпреки че той е политически затворник.

Испанският съд издаде официална европейска заповед за арест на Карлес Пучдемон. В момента той се укрива в Белгия, където избяга броени дни след като обяви независимост на Каталуня. Пучдемон отказа да приеме призива на властите да се предаде доброволно. Той избяга и от областта и от Испания, оставяйки провинцията буквално на произвола на съдбата.

Белгийското правосъдие има срок от 60 дни да реши за евентуална екстрадиция на бившия каталунски лидер. Пучдемон успя да се укрие в Брюксел преди няколко дни заедно с още 4 негови съратници, за които е издадено нареждане също да бъдат арестувани. Всички те са обявени за национални предатели и се издирват за престъпления от изключително голям обществен характер.

Делото срещу тях се гледа задочно, след като вчера те не се явиха пред испанския съд. През миналата седмица бившия каталунски премиер се опита да отцепи Каталуня от Испания. Властите в Мадрид обаче обявиха декларацията за независимост за невалидна. След първоначалното опиянение по улиците, много от доскорошните поддръжници на Пучдемон изтрезняха и се оттеглиха встрани.

Карлес Пучдемон разби Испания и избяга

Карлес Пучдемон разби Испания и избяга

Част от министрите пък, които дойдоха на съд бяха задържани в ареста, докато трае разследването за бунт и антидържавни дейности.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар