Синоптиците вещаят: След наводненията страната ни ще бъде застигната от нови катаклизми

Гласувайте за статията

Този уикенд ще е последният слънчев

Синоптиците вещаят нови катаклизми след обилните валежи от миналата седмица, които предизвикаха наводнения на доста места и отнеха няколко човешки живота.

Според прогнозата на синоптиците валежите от миналата седмица ще бъдат заменени от студ в съчетание с бурен вятър. След потопите страната ни ще бъде застигната от урагани, които ще сложат оранжев код на половин България.

Севернякът, който брули на воля през миналия уикенд, ще става още по-силен и студен. Именно той ще доведе почти до бедствено положение 17 области в страната. Синоптиците предупреждават, че най-бурен се очаква да бъде вятърът в Северна и Източна България.

синоптиците

Този уикенд ще е последният слънчев

Това иде да рече, че усещането за студ ще се засили още повече и температурите ще продължат да падат. Планинарите трябва да бъдат особено внимателни, тъй като по високите части вятърът ще е изключително силен.

Студеният вятър ще свали минималните температури в равните полета до минус 8 градуса, а дневните ще варират между 14 и 17 градуса.
Заради северния вятър, който ще брули обаче, стойностите ще се усещат като много по-ниски. Синоптиците посочват, че ще имаме усещането за поне с 5 градуса по-ниски температури от действителните.

Те прогнозират, че предстоящият уикенд ще бъде последният слънчев. Още през следващата седмица не е изключено да падне сняг дори и в по-ниските части. Припомняме, че там температурите отдавна паднаха под нулата.

Не забравяйте, че от вчера влезе в сила зимното поддържане на пътищата. От Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха, че за новия зимен сезон са заделени между 65 и 80 милиона лева.
Каква част от тях ще бъдат похарчени зависи от това дали зимата ще е тежка или пък не.

За поддръжката на 20 хиляди километра от републиканската пътна мрежа ще се грижат 3 хиляди почистващи машини. Немалка част от необходимите количества сол и пясък вече са налични.

Ще бъдат извършвани ежемесечни проверки на почистващите фирми, а при установени нарушения ще има глоби, пише retro.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар