Финландия втрещи: Ще признаем независимостта на Каталуня

Гласувайте за статията

Финландия втрещи, признава независимостта на Каталуня

Финландия втрещи с признание. Един от депутатите от Лапландия е решил, че ще признае независимостта на Каталуня. И дори смята да внесе това предложение в местния парламент. Ако държавата официално признае съществуването на национална република Каталуня, това ще доведе до истинско бедствие и нова криза в ЕС.

Депутатът Мико Карни, съобщил, че финландският парламент ще разгледа до дни внесеното от него предложение да признае нововъзникналата държава. Карни, който е член на управляващата партия на центъра, която се оглавява от премиера Йохана Сипила, дори вече е честитил независимостта на Каталуня. Това се е случило още в петък, веднага след като регионалния парламент на областта гласувал отцепване от Испания.

Ако Финландия официално признае Каталуния като независима държава, това би било само още един удар за ЕС. Съюзът силно подкрепя единството на Испания, посочва британският Daily Express.

„Ако Финландия признае Каталуния, това би означавало да се противопоставя на ЕС и отказа му да признае новия статут на този регион“, пише Daily Express.
Същевременно според лондонския дневник, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер вече алармира, че са се появили „пукнатини“ в рамките на ЕС заради труса в Каталуния, които могат да доведат до разцепване на съюза.

Шотландското правителство също изпраща съобщения за подкрепа, като посочва, че Каталуня „трябва да има“ право да определи собственото си бъдеще.
Шотландското правителство съобщи, че „уважава и разбира“ позицията на каталунското правителство, а централното правителство в Испания дори е критикувано заради отказа от диалог.

Daily Express пише още, че и Аржентина може официално да признае република Каталуня. Депутатът от левицата и партията на аржентинските социалисти, Хуан Карлос Джордано, който представлява провинция Буенос Айрес, е казал, че ще внесе в парламента предложение южноамериканската държава да признае Каталуня.

Финландия  признава независима Каталуня

Финландия признава независима Каталуня

Ако Каталуня бъде призната за независима държава, това ще създаде сериозна тревога в ЕС.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар