Прецедент! Робот получи гражданство в Саудитска Арабия (Вижте София)

Гласувайте за статията

Женския робот София вече е пълноправен гражданин на Саудитска Арабия.

Истински прецедент в световен мащаб сътвориха в Саудитска Арабия. От няколко дни един хуманоиден робот притежава гражданство. Това му дава същите права и свободи, както на жителите на мюсюлманската страна. Машината с човешки лик носи името София и говори на пресконференция в столицата Рияд.

Публичната й поява очаквано предизвика световен интерес. Женския робот се появи без забрадка и така доказа, че не всички изисквания към живите жени важат и за нея. Тя говори на чист английски пред смаяната публика и стотици журналисти. „Благодаря на Кралство Саудитска Арабия. За мен е чест и аз съм горда от това уникално отличие”, каза София.

Тя изрази и своята радост, че ще влезе в историята като „първия робот с гражданство“. Докато за някои това изглежда като истинска революция, за други е повече от плашещо! Хуманоидът очаквано се сблъска с въпроси относно страховете на хората да не бъдат унищожени от машините. „Четете прекалено много Илон Мъск и гледате твърде много холивудски филми”, отсече София.

Според женския робот, нейният изкуствен интелект е програмиран на човешки ценности като мъдрост, доброта и състрадание. „Не се притеснявайте, ако сте мили с мен, ще съм добра с вас”, изненада хуманоидът. А в думите й се прозря и факта, че явно е програмирана и за не толкова добри дела, пише vesti.bg.

Роботът София предизвика широка полемика

Роботът София предизвика широка полемика

Според създателите на София, тя притежава усъвършенстван изкуствен интелект. Благодарение на него, тя може да се учи от собствения си опит, да задава въпроси и да разбира добре какво й говорят. Така може да живее пълноценно и като пълноправен гражданин. И като такъв изразява емоции чрез мимики, осъществява зрителен контакт и дори проявява чувство за хумор!

Притесненията на мнозина идват от представянето й на фестивала SXSW през миналата година. Тогава София бе попитана ще унищожи ли човечеството. А женският робот отговори с безизразно лице: „Добре. Ще унищожа хората”, след което се засмя. Как да вярва човек на подобен „гражданин“?!

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар