Чехия разкри тайната си за нулева безработица

0

Защо в Чехия безработицата е нулева?

По данни на Евростат в Европейския съюз безработицата през август се е понижила на 7,6 на сто. Това е най-ниското ниво от 2008 година насам.
Ето какво е положението сред страните от ЕС.

Най-ниска е безработицата в Чехия – 2,9 на сто. В Германия нивото е 3,6, а в Малта 4,2 на сто. Най-много безработни има в Гърция – 21,2 на сто, а в Испания безработицата възлиза на 17,1 на сто.

Въпреки, че Германия е най-голямата движеща сила в европейската икономика, Чехия, бившата комунистическа република, има най-ниска безработица. Кои са причините довели до тази ситуация?

Първата и може би най-очевидната причина е, че Чехия има най-евтината работна ръка. Но това не е единствената причина. България, Румъния, Унгария и Полша имат значително по-евтина работна ръка.

Експертите твърдят, че основната причина за ниското ниво на безработица е в индустрията на страната.

Преработвателната промишленост в Чехия е с най-голям процент в икономиката на страната. В сравнение с другите държави от ЕС в тази област са заети една трета от всички работни места в страната. Автомобилните компании, като „Тойота“, „Пежо“, „Ситроен“, „Шкода“ и „Хюндай“ сега са сред основните двигатели на чешката икономика.
Много важна роля имат и правителствените стимули от 90-те години. Част от тях включват данъчни облекчения за нови фирми и средства за откриване на нови работни места.

По думите на Дейвид Марек, главен икономист в компанията „Делойт“ в Прага, равнището на безработица в страната е ниско поради две причини.

Първо, създаването на работни места в заводите е сравнително лесно, тъй като субсидиите на правителството допринесоха Чехия да стане привлекателна за глобалните производствени компании.

Чехия с най-ниска безработица в ЕС
Чехия с най-ниска безработица в ЕС

„Второ, чешката икономика е много добре свързана с ЕС. Когато на Европа й върви добре, в Чехия нещата вървят още по-добре, а сега Европа върви сравнително добре“, казва Марек. Същия модел може успешно да бъде приложен в България, уверяват специалисти от бранша.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.